In 6 stappen naar een gezond en duurzaam kantoor

 • Bouw

In 2023 moeten alle kantoorgebouwen in Nederland over minimaal energielabel C beschikken. Turnkey bouwer Heembouw helpt u in 6 tips naar energielabel A.

In 6 stappen naar een gezond en duurzaam kantoor

Wanneer bedrijven de overstap willen maken naar een gezond en duurzaam kantoor, wordt er vaak gedacht dat het voldoende is om alleen aan de minimale eisen te voldoen. Natuurlijk is het begrijpelijk dat u als onderneming zo weinig mogelijk kosten wil maken, maar eisen en wetgeving rondom duurzaamheid worden steeds strenger.

Goedkoop is duurkoop

De eerste valkuil waar veel ondernemers intrappen is dan ook dat goedkoop gelijk staat aan duurkoop. In de praktijk is echter niets minder waar. Vanuit het Klimaatakkoord gebouwde omgeving wordt er bijvoorbeeld nu al gesproken over het aanscherpen van de verplichting naar energielabel A in 2030 en volledig energieneutraal in 2050. Het is dan ook erg slim om bij de verduurzamingsmaatregelen die u nú treft alvast rekening te houden met de ambitieuze doelstellingen van de toekomst. Doet u dit niet? Dan maakt u later mogelijk extra kosten als u toch nog over moet stappen.

Het binnenklimaat vergeten

De tweede valkuil betreft het verduurzamen van het kantoor zonder oog te hebben voor het binnenklimaat. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat het isoleren van een gebouw de tocht en kou vermindert, maar wist u ook dat dit tegelijkertijd voor een warm en muf binnenklimaat kan zorgen als u de aanwas van verse lucht vergeet? Bij de overstap naar een gezond en duurzaam kantoor is het daarom belangrijk om goed te onderzoeken welke neveneffecten energiebesparende maatregelen met zich meebrengen.

Stappenplan voor een duurzaam kantoor

Voorkomen dat u investeringen doet die op de lange termijn niet goed uitpakken? Heembouw ontwikkelde een 6-stappenplan voor een gezond en duurzaam kantoor. Achtereenvolgend bestaat dit stappenplan uit de volgende onderdelen:

 1. QuickScan energielabel

  Eerst doet Heembouw een QuickScan van uw gebouw. Het bedrijf zet op een rij wat het bouwjaar is, hoe groot het gebouw is, welke maatregelen er al zijn getroffen, wat het huidige energielabel is en meer. Zo kan er bepaald worden welke besparingsmaatregelen nodig zijn om energielabel C, B of A te realiseren.
 2. Gezondheidscheck

  Vervolgens doet Heembouw een gezondheidscheck. Door in uw kantoor een nulmeting te doen wordt duidelijk wat het startpunt is omtrent de gezondheid en het comfort voor de gebruikers en welke verbeteringen aangebracht moeten worden om deze status een upgrade te geven.
 3. Ambitiedocument

  Een goed resultaat hangt sterk samen met heldere verwachtingen. De uitkomsten uit stap 1 en 2 voegt Heembouw samen in een helder rapport. Op basis hiervan wordt er bepaald wat uw ambities zijn op het gebied van gezondheid, comfort, uitstraling, energie en circulariteit.
 4. Verbeterplan

  De vierde stap is het gezamenlijk opstellen van het verbeterplan. Hoe gaat uw nieuwe kantoor eruitzien? Heembouw visualiseert uw nieuwe kantoor altijd met een virtueel prototype en maakt een duidelijk uitvoerings- en faseringsplan.
 5. De uitvoering

  Pas als het virtueel prototype 100% voldoet aan uw verwachting, gaat Heembouw aan de slag met het doorvoeren van de verbeteringen. Tijdens de uitvoering ervan zorgt het bedrijf voor goede communicatie, zodat u op ieder moment van de dag weet waar u aan toe bent.
 6. De oplevering

  Uw vernieuwde kantoor wordt opgeleverd met een nieuw energielabel én een nieuwe klimaatklasse.

Meer informatie over Heembouw Bedrijfsruimten Zuid :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!