Incasso advies: hoe je wanbetalers aanzet tot betaling

  • Zakelijke dienstverlening

Helaas komt het steeds vaker voor dat facturen niet op tijd of zelfs helemaal niet worden betaald. Dat is een wezenlijk probleem, want een deel van de faillissementen in het MKB worden veroorzaakt doordat debiteuren niet of te laat betalen. Het levert menig ondernemer slapeloze nachten op.

Incasso advies: hoe je wanbetalers aanzet tot betaling

In dit artikel vind je daarom vier stappen die je zelf kunt zetten om onbetaalde facturen te innen.

Stap 1 Stuur een betalingsherinnering

Na het verstrijken van de betalingstermijn uit de factuur, is de eerste stap om je debiteur een betalingsherinnering te sturen. Dat doe je doorgaans 2 dagen na het verstrijken van de betalingstermijn. De brief (incl. originele factuur) dient ook echt ter herinnering, want mogelijk was je debiteur oprecht vergeten te betalen. Een voorbeeldbrief kan je hier voor eigen gebruik downloaden.

Stap 2 Bel je debiteur

Na het versturen van de betalingsherinnering is de volgende stap het bellen met je debiteur. Tijdens het telefoongesprek maak je concrete afspraken of stem zo nodig een betalings¬regeling af. Het is verstandig om alle afspraken over betaling, de termijnen, consequenties bij niet betalen e.d. na het telefoongesprek op de mail te zetten zodat voor beiden duidelijk is wat de afspraken zijn.

Stap 3 Verstuur een aanmaning

Indien er na de stappen 1 en 2 nog niet is betaald, wordt het tijd voor het versturen van een aanmaning. Een aanmaning is strenger van toon en de betalingstermijn is ook korter. Het is tenslotte belangrijker dat een debiteur alsnog snel betaalt.

Stap 4 Geef je incasso uit handen

Wacht niet te lang met het uit handen geven van onbetaalde facturen. Voor hetzelfde geld gaat het niet goed met een bedrijf en loop je het risico dat je helemaal niet meer krijgt waar je recht op hebt. Daarnaast is het incassorecht behoorlijk specialistisch en kan een expert meer pressie uitoefenen waardoor een factuur doorgaans snel wordt betaald.

Bij het uitbesteden van een incasso doet je er goed aan om jezelf er bewust van te zijn dat er een belangrijk verschil is tussen een incassobureau en een incasso advocatenkantoor. Incasso advocaten kunnen écht druk uitvoeren op de debiteur en dat verschil merkt je direct doordat er doorgaans snel wordt betaald. Een incassobureau kan je daarnaast niet altijd goed helpen als een vordering inhoudelijk wordt betwist. De juridische kennis is simpelweg niet aanwezig bij een incassobureau. Maar ook in andere situaties heb je weinig aan een incassobureau. Zo heb je bijvoorbeeld een advocaat nodig als er conservatoir beslag moet worden gelegd, bij een faillissementsaanvraag of vorderingen van boven de 25.000 euro.

No cure no pay

Ben je op zoek naar een partij die voor jou een incasso uit handen neemt, dan zie je regelmatig de term ‘no cure no pay’ voorbij komen. Het is verstandig om in je zoektocht naar de juiste partner uit te zoeken wat de voorwaarden zijn. Bij no cure no pay betaal je namelijk alleen als de zaak succesvol wordt afgerond in tegenstelling tot wanneer een uurtarief wordt gehanteerd. In het laatste geval betaal je altijd voor de uren die zijn gemaakt, los of er überhaupt succesvol is geïncasseerd.

Het incassorecht is echt een specialistisch vakgebied. Met de bovenstaande tips kan je zelf al stappen zetten om een factuur betaald te krijgen. Mocht je het uit handen willen geven dan weet je nu ook waarop je moet letten bij het selecteren van de juiste partij.

e-Legal

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!