Je eigen zaak starten: hoe kom je aan geld?

  • Zakelijke dienstverlening

Per jaar starten er ontzettend veel nieuwe ondernemingen in Nederland, ruim meer dan honderdduizend. Al die bedrijven hebben, zeker in de startfase, geld nodig om uiteindelijk geld te gaan verdienen. Hoe komen al deze bedrijven aan het geld om te starten?

Je eigen zaak starten: hoe kom je aan geld?

Meer dan honderdduizend nieuwe bedrijven per jaar, wat een enorm aantal! Je zou denken dat Nederland inmiddels uit elkaar zou moeten barsten van alle kantoorpanden en andere bedrijfsgebouwen die nodig zijn voor al die nieuwe bedrijven. Hoe kan het dan dat er zo veel leeg staan?

Heel simpel: het overgrote deel, meer dan 90% van deze bedrijven zijn eenmanszaken. En die hebben maar zelden een eigen kantoorruimte. Veel van deze ondernemers laten zich inhuren door bestaande bedrijven, en vinden binnen deze kantoren hun plekje. Anderen hebben bijvoorbeeld een creatief beroep, of runnen een ander bedrijfje vanuit hun eigen woonhuis.

Niet ieder bedrijf heeft geld nodig

Het hoge aantal eenmanszaken verklaart ook waarom er geen rijen bij de banken staan met ondernemers die allemaal geld willen lenen om hun bedrijf te laten starten. Heel veel eenmanszaken hebben nauwelijks kosten tijdens de opstartfase van hun bedrijfje. Natuurlijk, er moet vaak een zakelijke telefoon worden aangeschaft. Een laptop om op te werken of om de administratie op bij te houden is over het algemeen ook onmisbaar, en vaak is er nog sprake van andere kleine kostenposten om van start te kunnen gaan. Het gaat hierbij echter vaak om relatief kleine bedragen, waarvoor geen bedrijfslening hoeft te worden afgesloten. Veel ZZP’ers hebben genoeg geld om hun rekening staan om dit soort zaken zelf aan te kunnen schaffen. Gelukkig maar, want een eigen bedrijf starten terwijl je geen cent op je bankrekening hebt staan valt niet aan te raden: hoe ga je dat oplossen in de maanden waarin de inkomsten uit je bedrijf wat tegenvallen? Een kleine financiële buffer valt ook dan meer dan aan te raden.

Als je wel geld moet lenen

Ben je van plan om een bedrijf te starten waarbij de investeringen zodanig zijn dat je echt niet zonder een flink startkapitaal kan? Dan kun je het beste een bedrijfslening aanvragen. Dit kan zelfs bij een eenmanszaak het geval zijn: begin je een eigen winkel dan zal je de inrichting van je pand en de aankoop van de producten die je wil gaan verkopen toch ergens mee moeten financieren.

Een lening krijg je als bedrijf niet zomaar, de bank wil graag zekerheid hebben dat je in staat zal zijn het bedrag binnen een redelijke termijn af te betalen. Ze zullen je dus om gegevens vragen waaruit dat moet blijken. Heeft de bank er vertrouwen in? Dan kun je aan de slag!

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!