Klanten van Sars Verhuizingen en Verpakkingen zien doorlooptijd bij export verkleinen

  • Logistiek & Vervoer

Een snellere doorlooptijd, minder wachttijden en klanten die kosten besparen. Dat is het rendement van het certificaat dat Sars Verhuizingen dit jaar in ontvangst nam van de douane-unie. Directeur Michel Sars: “Met dit certificaat zijn we echt een vertrouwenspartner van de douane.”

Klanten van Sars Verhuizingen en Verpakkingen zien doorlooptijd bij export verkleinen

Het aan Sars uitgereikte certificaat heet officieel Authorised Economic Operator- certificaat Douane. Kortweg is dat AEO-C.

De belangrijkste voordelen van dit type vergunning op een rij:

  1. Minder fysieke controles en documentcontroles
  2. Voorrang bij controle nadat een bedrijf hiervoor is geselecteerd
  3. Op verzoek kan een controle op een bepaalde locatie plaatsvinden
  4. Gemakkelijker toegang tot douanevereenvoudigingen
  5. Kennisgeving van douanecontroles bij vooraf aangiften

Bedrijven laten met het certificaat zien dat ze onderdeel zijn van een veilige logistieke keten. Goederen die Sars exporteert, gaan door de haven van Rotterdam, door Schiphol en langs de buitengebieden van de Europese Unie. Korte wachttijden bij de export van goederen, zorgt dat klanten minder kosten hebben.

Sars legt uit: “Als douaneaangiftepunt zonder certificaat kregen we regelmatig fysieke controles. Een willekeurige controle van een zending, kost een klant al gauw 350 euro.” Sars kwam op het idee de vergunning aan te vragen na een algemene her certificering van zijn bedrijf. “Al snel werd het een belangrijk punt waar we op in wilden zetten. Binnen een half jaar was alles geregeld.”

Vertrouwenspartner

In dat jaar kwamen medewerkers van de douanedienst een aantal keer op bezoek in ’s-Hertogenbosch. Ook ging er het nodige e-mailverkeer aan vooraf. Nu het verhuis- en verpakkingsbedrijf vertrouwenspartner is vanuit de douane, doet het er alles aan dat vertrouwen niet te schaden. “We worden nog steeds minimaal één keer per jaar getoetst. Is de toetsing telkens positief, dan wordt de termijn opgeschroefd.”

Wat gaat waarheen?

Wie in het bezit wil komen van het certificaat, moet vooral zorgen voor een compleetheid van gegevens. Voor wie wordt wat geëxporteerd? Vanuit ’s-Hertogenbosch stuurt Sars goederen de hele wereld over. “Je kunt wel zeggen dat we alle denkbare goederen uit de algemene industrie leveren, levensmiddelen en chemicaliën uitgezonderd. De piek zit bij koeltechnische industrie en elektronica.” Naar welke bestemming de goederen reizen, maakt voor het type controle niets uit.

Documentatie beter op orde

De certificering vraagt om een nog scherpere interne documentatie. Echt wennen was dat niet voor Sars. “Alles moest net even anders worden ingericht. Aanvragen die per mail binnenkomen, bleven daar tot voor kort staan. Nu archiveer ik de aanvragen direct in een apart systeem per klant en per projectnaam.”

Voor de directeur van het verhuis- en verpakkingsbedrijf is dat alleen maar makkelijker werken. Zendingen zijn sneller terug te vinden. “Vraagt de douane nu bijvoorbeeld om de bewijsstukken van een zending, dan zijn we in staat met één druk op de knop te antwoorden. Het complete proces van ophalen, aanleveren en versturen hebben we nu nog beter onder controle en dat geeft rust. We kunnen nu nog beter het totaalplaatje voor de klant verzorgen.”

Auteur: Carline Klijn – van Best

Meer informatie over SARS VERHUIZINGEN EN VERPAKKINGEN B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!