Komst van nieuwe Europese privacywetgeving betekent werk aan de winkel

  • Financieel & Juridisch

De huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) wordt op 25 mei 2018 vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit is de nieuwe Europese privacywetgeving die de huidige nationale privacywetgeving vervangt.

Komst van nieuwe Europese privacywetgeving betekent werk aan de winkel

Privacyrechten van klanten of gebruikers worden er mee versterkt en uitgebreid. De Europese Unie kent hiermee één privacywet. Op basis van onderstaande situaties is het toegestaan om persoonsgegevens te verzamelen.

AVG van toepassing op alle bedrijven

Deze Europese privacywetgeving is er voor alle bedrijven en organisaties die persoonsgegevens vastleggen van klanten, personeel of andere personen uit de EU. Vrijwel alle ondernemers krijgen ermee te maken, dus ook zzp’ers en bedrijven in midden- en kleinbedrijf, maar ook stichtingen en verenigingen vallen hieronder. Voorbeelden waarbij persoonsgegevens worden vastgelegd zijn:

  • Het versturen van offtertes
  • Het versturen van facturen
  • Het versturen van nieuwsbrieven
  • Het bijhouden van afspraken met klanten
  • Het bijhouden van contactgegevens van klanten
  • Het bijhouden van personeelsinformatie

Wat moet ik als ondernemer met de AVG?

Als ondernemer moet u kunnen aantonen dat u de juiste organisatorische en technische maatregelen heeft genomen om aan de AVG te voldoen. We noemen dat verantwoordingsplicht. U moet kunnen bewijzen dat u geldige toestemming heeft gekregen voor het verwerken van persoonsgegevens. De wet geeft helaas niet aan op welke manier u dit kunt bewijzen, dat zal in de loop van de tijd duidelijk moeten worden.

Aan de slag om aan de AVG te voldoen

Uw bedrijf moet op 25 mei 2018 voldoen aan de AVG. Bereid uw bedrijf hier goed en tijdig op voor. Op de site van de Kamer van Koophandel en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is alle informatie te vinden om na te gaan wat u moet doen om aan deze nieuwe regelgeving te kunnen voldoen. Zo krijgt u met de regelhulp van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in 10 stappen een beeld van waar u aan kunt werken om goed voorbereid te zijn op de Algemene verordening. 

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt in Nederland toezicht op naleving van de AVG. Bij overtreden van de nieuwe privacywet kunnen zij bedrijven sancties opleggen van maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van uw wereldwijde omzet. Een boete voorkomen? Bij vragen kunt u contact opnemen met Tijssen cs Accountants en Adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Meer informatie over TIJSSEN C.S. ACCOUNTANTS-BELASTINGADVISEURS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

The Santa's Club WELCOME TO SANTA'S CLUB

Met je collega’s, vrienden of zakenrelaties je eigen kerstpakket shoppen?