Laadstations voor elektrische auto’s verplicht voor bedrijven in 2020

  • Logistiek & Vervoer

De elektrische auto wordt steeds populairder, niet alleen zakelijk, maar ook voor particulier gebruik. Die stijging in populariteit heeft gevolgen voor ondernemers. Althans, voor ondernemers met een eigen bedrijfspand.

Laadstations voor elektrische auto’s verplicht voor bedrijven in 2020

Laadpaal verplicht

De Europese Commissie draait steeds verder de duimschroeven aan wat betreft het CO2-uitstoot. Een gevolg hiervan is dat elektrische vervoer veel promotie vanuit Europa geniet, in de hoop dat de duurzamere elektrische auto steeds vaker geprefereerd wordt boven de verbrandingsmotor. Een van de regelgevingen die hieruit voorkomt is dat Europese commerciële gebouwen voorzien moeten zijn van parkeerplaatsen met een laadstation voor elektrische auto’s, een regel die vanaf 2020 ingaat.

Wanneer is een laadpaal verplicht?

Ben je ondernemer met een bedrijfspand en denk je nu: “Het is december 2019 en ik heb geen laadpalen, wat nu?”, geen paniek. De regel wordt namelijk stapsgewijs ingevoerd. Als je vanaf 2020 een nieuw commercieel gebouw gaat of laat bouwen of je laat een commercieel gebouw ingrijpend renoveren, dan ben je ook verplicht laadpalen te installeren. Ook daar zit echter mitsen en maren aan, die verplichting geldt namelijk pas voor jouw pand als je minimaal 10 parkeerplaatsen hebt. In dat geval moet minimaal 10% van je parkeerplaatsen voorzien zijn van een laadpaal.

Voor nu hoef je dus niet direct laadpalen aan te laten leggen als je bovenstaande niet van plan bent. Het is echter wel verstandig deze regel in het achterhoofd te houden en je er vast op voor te bereiden. Vanaf 2025 is het namelijk ook voor bestaande commerciële bouw verplicht minimaal één laadpaal te hebben per tien parkeerplekken.

Hoe laat je een laadpaal plaatsen?

Het is gemakkelijk online een laadpaal te bestellen, maar het plaatsen van zo’n laadpaal vergt de nodige kennis van elektra. Het is vaak nodig aanpassingen te doen aan de meterkast, zeker als je er meerdere nodig hebt. Het is daarmee zeker niet aan te raden dit zelf te doen, laat het daarom over aan een specialist. Smart home specialist 50five e-mobility lanceerde hiervoor een nieuw platform genaamd “Groen Opladen”, waar zij een uitgebreid aanbod van topkwaliteit laadpalen aanbieden inclusief installatie door gecertificeerde installateurs. Je vraagt hier eenvoudig een offerte aan voor laadpalen inclusief volledige installatie.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!