Laagdrempelige subsidies voor mkb-bedrijven: stimulans voor grensoverschrijdende samenwerking

  • Zakelijke dienstverlening

In tijden van smart industry gaan de ontwikkelingen hard: productieprocessen worden steeds meer gedigitaliseerd en er zijn veel innovaties op het gebied van duurzame energie. Bedrijven moeten continu up-to-date zijn om de concurrentie voor te blijven.

Laagdrempelige subsidies voor mkb-bedrijven: stimulans voor grensoverschrijdende samenwerking

Foto: ©TEVEL Techniek BV 

Het kan dan nuttig zijn om kennis en ervaringen met andere bedrijven uit te wisselen en met ze samen te werken. Ook Duitse bedrijven zijn interessant: omdat Nederlanders en Duitsers over andere vakkennis en specialisaties beschikken, kunnen ze veel van elkaar leren. Maar hoe kom je nu in contact met zo’n Duits bedrijf? Hoe werk je ermee samen? De Euregio Rijn-Waal in Kleve biedt uitkomst. 

De Euregio Rijn-Waal helpt onder andere bij het aanvragen van subsidies uit het Europese subsidieprogramma INTERREG Deutschland-Nederland. Deze zijn bedoeld voor mkb-bedrijven in de grensregio die de grenzen willen verkleinen en de innovatiekracht willen vergroten. Ondernemers profiteren bovendien van het grote Nederlands-Duitse netwerk van de Euregio Rijn-Waal.

Profiteren van kennis uit het buurland

DigiPro is één van de projecten waarbij mkb-bedrijven uit het grensgebied subsidie voor grensoverschrijdende samenwerking kunnen aanvragen. Het project ondersteunt bedrijven bij de digitalisering van (productie)processen en producten, en helpt Nederlandse en Duitse mkb’ers met subsidies voor haalbaarheidsstudies en de ontwikkeling van prototypes.

TEVEL Techniek BV uit Westervoort maakte gebruik van een subsidie binnen DigiPro. Het bedrijf levert oplossingen voor technische vraagstukken en kon dankzij de subsidie profiteren van kennis uit het buurland. Tijdens dit project heeft TEVEL samengewerkt met een Duitse specialist op het gebied van de ontwikkeling van hoogwaardige Vision-systemen/applicaties. Dankzij DigiPro kon TEVEL een tool ontwikkelen die het buigen van stalen platen meet. Daardoor kan uiteindelijk een sterke, lichtere en vooral betrouwbare stalen constructie worden geproduceerd.

“Meer zicht op wat er in Duitsland gebeurt”

Eric Sülter, Managing Director bij TEVEL Techniek BV, is blij dat DigiPro het bedrijf heeft geholpen om de stap over de grens te maken. “Het voordeel van een grensoverschrijdende samenwerking in een INTERREG-project als DigiPro is dat we tegelijkertijd in staat zijn geweest ons Duitse netwerk te verbreden én de Duitse markt te verkennen”, zegt hij. “We hebben nu meer zicht op wat daar precies gebeurt.”

Grensoverschrijdend energie besparen

Een ander interessant project voor mkb’ers uit het grensgebied is EnerPRO. Dit project stimuleert samenwerking tussen Nederlandse en Duitse mkb-bedrijven die energiebesparende, CO2-arme technologische innovaties ontwikkelen. Zij kunnen op dit gebied namelijk veel van elkaar leren. In de loop van het project moeten uiteindelijk 17 concrete innovaties ontstaan, die het gebruik van duurzame energie in de grensregio bevorderen.

Meer dan alleen subsidie

Bedrijven die deelnemen aan één van de projecten profiteren niet alleen van subsidies; ze kunnen ook gebruikmaken van het Nederlandse en Duitse netwerk. Daarnaast kunnen mkb’ers informatiebijeenkomsten bijwonen en meedoen aan workshops en coachings – samen met bedrijven en kennisinstellingen uit Duitsland.

DigiPro en EnerPRO worden in het kader van het INTERREG VA-programma Deutschland-Nederland door de Europese Unie ondersteund uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Beide projecten worden medegefinancierd door de provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en MWIDE NRW.

Meer informatie over Euregio Rijn-Waal:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!