Legionella? Neem een foto

  • Toerisme & Recreatie

Om legionella in een watermonster te detecteren voeren laboratoria de kweekmethode uit. Het duurt minimaal zeven dagen voordat de uitslag bekend is. Dit kan nu ook in twee uur!

Legionella? Neem een foto

Hydroscope en Innosieve Diagnostics hebben een krachtige detectiemethode ontwikkeld. Een geautomatiseerde microscoop maakt foto’s van het watermonster. Binnen twee uur is het aantal aanwezige legionellabacteriën bekend. Dit is waardevol bij bronopsporing of na het uitvoeren van een desinfectie.

Het principe

Een Hydroscope-adviseur neemt van het drinkwater een monster. Hij leidt het water door een diagnostisch membraan. Bacteriën als Legionella blijven achter op dit membaan en de adviseur voegt een legionellaspecifieke kleurstof en vitaliteitskleurstof toe. Dit geprepareerde monstermateriaal legt hij in een geautomatiseerde microscoop. De microscoop maak vervolgens twee type foto's:

  1. De levende en dode legionellabacteriën;
  2. Alle levende micro-organismen.

Software projecteert de foto's over elkaar en telt de levende legionellabacteriën automatisch. Binnen twee uur is door de adviseur het monster geanalyseerd, is bekend hoeveel levende legionellabacteriën in het water zitten en zijn een aantal representatieve digitale foto’s van de microflora beschikbaar. 

Hulp gezocht bij validatie van de methode

Hydroscope zoekt hulp bij de validatie van de methode. Inmiddels zijn al meer dan honderd monsters genomen en is de legionellafoto vergeleken met de kweekmethode. De resultaten zijn zeer goed. We zien een goede correlatie tussen beide methoden qua aanwezigheid van Legionella spp. Sterker nog, de legionellafoto is in een aantal gevallen nauwkeuriger. Hydroscope heeft echter nog te weinig monsters geanalyseerd om van een gevalideerde methode te kunnen spreken. Daarom is Hydroscope op zoek naar drinkwaterinstallaties waar regelmatig normoverschrijdingen van legionella voorkomen. Eigenaren van een drinkwaterinstallatie kunnen zich aanmelden op www.hydroscope.nl/legionellafoto voor een gratis snelle analyse en een monster volgens de kweekmethode.

Over Hydroscope

Hydroscope B.V. is het grootste adviesbureau van Nederland dat zich bezighoudt met waterkwaliteit binnen gebouwen. Haar adviseurs nemen jaarlijks zo’n 18.000 watermonsters op 3.500 locaties. De adviseurs worden met een 8,0 beoordeeld en geprezen om hun vakkundigheid. Hydroscope is koploper in certificering, snelle detectie en digitaal installatiebeheer.

Over Innosieve Diagnostics

Innosieve Diagnostics B.V. ontwikkelt en verkoopt diagnostische testkits en bijbehorende apparatuur. Haar missie is om vooral eenvoudige en op locatie uit te voeren testen te ontwikkelen ten behoeve van snelle en betrouwbare microbiële diagnostiek, zonder noodzaak van bacteriële groei of laboratorium-omgeving. De testen van Innosieve Diagnostics zijn toepasbaar in elke sector waar bacteriële diagnostiek een rol speelt, zoals in kwaliteits- en procesbeheersing, monitoring of detectie.

Meer informatie over BRABANT WATER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!