Meer duurzaamheid in het facilitair management: 5 handige tips

  • Innovatie & MVO

Duurzaamheid wordt in toenemende mate belangrijk voor organisaties. Of het nu gaat om bedrijven in de zorg, recreatieve ondernemingen óf onderwijsinstellingen: overal staat het voeren van een groener beleid minstens op de agenda.

Meer duurzaamheid in het facilitair management: 5 handige tips

Dat vergroot ook het belang van het facilitair management. Zij zijn uiteindelijk belast met het doorvoeren van deze duurzaamheid binnen de grenzen van het bedrijf. Voor facilitair managers is het nu dan ook dé tijd om uit te blinken. Door duurzaamheid consequent en goed door te voeren, kun je het imago van de organisatie een flinke boost geven. Wij geven je alvast 5 tips hóe je dit het beste kunt doen.

  1. Koop op verantwoorde wijze in - Tijdens het bevoorraden is het raadzaam om te kijken of jouw benodigdheden zijn voorzien van een duurzaamheidskeurmerk. Als dat het geval is, is het product in kwestie circulair en dus geschikt voor hergebruik. Daarnaast loont het ook om te kijken naar ethisch verantwoorde producten. Hiermee ondersteun je verschillende lokale economieën.
  2. Stel een energiebeleid op - Door nieuwe regels op te stellen rondom het energieverbruik kun je het bedrijf aanzienlijk duurzamer maken. Je kunt daarbij denken aan het zelf opwekken van energie middels bijvoorbeeld zonnepanelen, maar ook aan groene en/of circulaire inkoop.
  3. Bekijk of thuiswerken in de toekomst meer mogelijk is - De coronacrisis heeft ertoe geleid dat veel werknemers thuis aan de slag zijn gegaan. Noodgedwongen, weliswaar. Maar dat bracht ook allerlei voordelen met zich mee. Minder uitstoot van broeikasgassen, bijvoorbeeld. En minder verloren arbeidsproductiviteit door het gebrek aan reistijd. Daarom gaan er voorzichtig geluiden op om medewerkers vaker thuis te laten werken, bijvoorbeeld de helft van de week. Als facilitair manager kun je kijken of dit voor jouw organisatie ook mogelijk is. Het kan tenslotte resulteren in zowel minder kosten als minder uitstoot.
  4. Gebruik afvalmanagement - Met afvalmanagement doelen we onder anderen op het scheiden van afval, maar er zijn meer mogelijkheden om hier duurzaam mee om te gaan. Het gebruik van herbruikbare materialen, bijvoorbeeld. Let daarbij op of deze materialen biologisch afbreekbaar zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij kartonnen rietjes.
  5. Houd het waterverbruik in de gaten - Overtollig waterverbruik is vanzelfsprekend niet bevorderlijk voor de duurzaamheid. Het helpt daarom om een plan rondom het verbruik op te stellen.

Deze tips zijn tot stand gekomen op basis van het benchmarkrapport Facilitaire Innovatie van CSU.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!