Modulair uitbesteden: hoe selecteert u de juiste system supplier?

 • Industrie

Het modulair uitbesteden van productie is geen beslissing die over één nacht ijs gaat. Wanneer u kiest voor het inkopen van modules of complete machines wilt u immers de garantie dat deze voldoen aan de beoogde kwaliteit en functionaliteit en dat deze geleverd worden binnen gewenste levertijd en kosten.

Modulair uitbesteden: hoe selecteert u de juiste system supplier?

De KPI’s Quality, Logistics, Technology en Costs (QLTC) moeten optimaal in balans zijn. In dit artikel gaat MTA uit Helmond dieper in op welke factoren belangrijk zijn bij het selecteren van de juiste system supplier binnen dit traject.

Een positieve business case is leidend

Een positieve business case bepaalt voor 90 tot 95 procent of u uiteindelijk kiest voor modulair uitbesteden. Met andere woorden: resulteert uitbesteden in een financieel voordeel? En welke partner kan u hierbij het best ondersteunen? De kunst daarbij is om naar integrale kosten te kijken: levert het totale plaatje uiteindelijk het gewenste resultaat op?

Een slimme manier om dit snel te achterhalen is middels een quickscan. Dit kan vanuit verschillende invalshoeken. De quickscan van MTA B.V.  is bijvoorbeeld gebaseerd op de cost drivers binnen het product dat u mogelijk wilt uitbesteden. Een dergelijke scan geeft snel inzicht of uw vraagstelling haalbaar is; of uitbesteden mogelijk is. Een system supplier die u een dergelijke quickscan kan bieden, kan u onderaan de streep een hoop tijd schelen. Omdat u vrijwel direct antwoord hebt op uw vraag.

Andere aspecten

Is de business case positief dan is een maatwerkplan de volgende stap. Ieder product is namelijk anders en heeft specifieke eigenschappen waardoor er geen vast format voor een dergelijk plan bestaat. Total Cost of Ownership is hierbij het uitgangspunt. Bij het selecteren van de juiste system supplier doet u er goed aan niet alleen naar prijs te kijken, maar ook naar:

 1. Kwaliteit 

  Misschien is de integrale kostprijs het meest gunstig, maar als de kwaliteit niet voldoet dan levert het u uiteindelijk niet het gewenste resultaat op. Kwaliteit moet geborgd zijn in de processen van de gehele toeleverketen.
 2. Flexibiliteit 

  Kan een toeleverancier de gewenste flexibiliteit leveren? Hoe wordt deze flexibiliteit gemanaged?
 3. Leverperformance 

  Hoe wordt dit gemeten en wat zijn de behaalde resultaten over een langere periode?
 4. Productiecapaciteit 

  Is er voldoende productiecapaciteit? Hoe gaat men om met flexible behoefte?
 5. Productie infrastructuur  

  Heeft de system supplier de juiste productie infrastructuur, zoals bijvoorbeeld cleanroom, ESD, testmiddelen, en andere technisch noodzakelijke expertise beschikbaar om de module of het systeem te kunnen produceren?
 6. Communicatie 

  Hoe worden klantvragen verwerkt en hoe is de communicatie omtrent deze vragen georganiseerd?
 7. Service  

  Hoe ziet de service eruit? Kunnen ze spare parts leveren? Hoe wordt geacteerd wanneer een probleem zich voordoet?
 8. Klantenspreiding  

  Hoeveel klanten bedient de supplier? En hoe zijn deze verdeeld ten opzichte van elkaar?

Eerlijkheid duurt het langst

Uiteindelijk is het allerbelangrijkst dat een partner goed naar uw vraagstelling luistert en eerlijk is. Een partner die conform de vraag ook met een eerlijk antwoord terugkomt. Iemand die wanneer de business case niet positief is dit ook eerlijk aangeeft. Het is uiteindelijk immers zaak dat het hele plaatje klopt.

Maar kies ook voor een partner die met u meedenkt. Door bijvoorbeeld wanneer de business case in eerste instantie niet positief is, deze alsnog passend maakt door bijvoorbeeld het ontwerp te optimaliseren middels value engineering. Of door de maakbaarheid van individuele onderdelen te verbeteren zonder het overall design aan te tasten. Een partner die,  indien maatwerk gewenst is, dit mogelijk kan maken door variatie binnen de configuratie aan te brengen door een slimme architectuur te definiëren en daarmee het product configureerbaar maakt.

Meer informatie over MTA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!