Niet iedere vacature is even gemakkelijk te vervullen

  • Arbeidsmarkt

Er zijn verschillende manieren om nieuw personeel te werven. Toch ervaren veel werkgevers dat er nog altijd vacatures zijn die lastig te vervullen zijn.

Niet iedere vacature is even gemakkelijk te vervullen

De manieren om nieuwe medewerkers te vinden zijn gedurende de afgelopen decennia volop veranderd en flink toegenomen. Was het plaatsen van een advertentie in de krant eind vorige eeuw voor veel bedrijven nog de enige manier, eventueel in combinatie met het ‘ons kent ons’ circuit, tegenwoordig zijn de mogelijkheden vele malen groter.

Op welke plek er gezocht wordt naar nieuwe medewerkers, hangt nog steeds vooral af van het soort functie dat moet worden ingevuld. Een vacature voor een oproepkracht in de plaatselijke supermarkt is vaak het gemakkelijkst te vervullen door een oproepje te plaatsen op de ruit van de betreffende winkel, of via het social media kanaal. Je zoekt in dit geval mensen die dichtbij wonen, die de winkel waarschijnlijk zelf ook wel eens bezoeken, of er op deze manier door vrienden of familie op gewezen kunnen worden.

Ook voor andere functies waarbij vooral sollicitanten uit de directe omgeving van een bedrijf worden verwacht, is landelijk zoeken niet nodig. Er kan, afhankelijk van het soort werk, gemakkelijk in de plaatselijke krant of in het huis-aan-huisblad worden geadverteerd, terwijl er ook volop een beroep kan worden gedaan op het lokale netwerk van de huidige medewerkers. Veel bedrijven vinden het toch erg prettig om iemand aan te nemen die hen wordt aangeraden door een gewaardeerde medewerker: de kans is groot dat deze kandidaat goed binnen het team zal passen.

Niet voor iedere functie

Deze manier van werven is niet voor iedere functie mogelijk. Zeker voor functies waarbij een bepaalde, specialistische opleiding of veel werkervaring nodig zijn, is lokaal of binnen het eigen netwerk zoeken vaak niet voldoende om de juiste kandidaten te vinden. Om die reden zullen executive vacatures zelden lokaal worden geadverteerd: dit is eerder iets om landelijk voor te gaan werven.

Om dergelijke functies, denk bijvoorbeeld aan een interim manager, op een goede manier te vervullen, is het inschakelen van een netwerk vaak de beste keuze. Dit kan gaan om een informeel netwerk, bijvoorbeeld dat van medewerkers die ervaring met mensen in soortgelijke functies hebben opgedaan tijdens hun werk bij andere bedrijven. Maar ook gebruikmaken van een formeel netwerk, bijvoorbeeld door een gespecialiseerd bureau in te schakelen, is een veel geziene oplossing. Op deze manier kunnen dit soort lastig in te vullen vacatures beter en sneller worden vervuld, met een kandidaat die precies bij het bedrijf past, en aan alle eisen voldoet.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!