Onduidelijke regelgeving brandveiligheid leidt tot faillissement

  • Financieel & Juridisch

In maart 2018 luiden verzekeraars en brandweer de alarmbellen over de impact van een (grote) brand op een onderneming. Wat blijkt, meer dan de helft van de ondernemingen gaat binnen twee jaar na een brand failliet. John Bouwman van Nu-Swift brandbeveiliging legt uit hoe dat kan.

Onduidelijke regelgeving brandveiligheid leidt tot faillissement

Foto: uw brandveiligheid goed op orde houden voorkomt problemen achteraf

We leven in een land waarin alles is gereguleerd. Toch heeft een ondernemer vijftig procent kans om na een brand de deuren permanent te moeten sluiten. De belangrijkste reden hiervoor is de onduidelijkheid rondom de verplichtingen. Brandveiligheidsregels zijn namelijk niet alleen aan wijzigingen onderhevig, er zijn vaak ook meer regels dan waar de ondernemer op had gerekend.

Regelgeving omtrent brandveiligheid

Een van de belangrijkste foutieve aannames is dat men klaar is als aan het bouwbesluit wordt voldaan. Dat is niet juist. Het bouwbesluit is één van de belangrijkste pijlers van brandveiligheid, de ondernemer heeft echter ook met andere wet- en regelgeving te maken zoals bijvoorbeeld ARBO en Milieu. Daarnaast zijn er regels opgesteld door certificeringspartijen (ISO, VCA) en verlangt de verzekeraar ook dat de brandrisico’s zo goed mogelijk worden afdekt.  De ondernemer dient aan al deze regels te voldoen.

Blusmiddelen in plaats van brandslanghaspels

Als een nieuw pand met brandslanghaspels wordt opgeleverd dan verwacht de ondernemer te voldoen aan de regelgeving. Dat is echter niet juist. Brandslanghaspels zijn een bouwkundige maatregel en eigenlijk bedoeld om gevorderde branden in toom te houden tot de brandweer is gearriveerd. Zo was dit verwoord in het bouwbesluit 2003.

Meer dan 60% van alle branden wordt veroorzaakt door elektra. Je moet er alleen niet aan denken dat één van de medewerkers naar de haspel grijpt om een elektrabrand te doven. Ontoereikend heeft in dit kader alles te maken met risico en niet, zoals vaak wordt gedacht, met afstand. Een goede projectie van blusmiddelen is daarom van levensbelang en voorkomt dat er meer schade wordt aanricht dan voorkomen.

Regelgeving met betrekking tot noodverlichting

Met noodverlichting is het niet beter gesteld. Noodverlichting is bedoeld om veilig een pand te kunnen verlaten. In het bouwbesluit is aangegeven wat de minimale eisen zijn met betrekking tot vluchtwegsignalering en vluchtwegaanduiding (noodverlichting). Wanneer het gebouw daarna in gebruik wordt genomen moet de projectie worden aangepast aan de actuele indeling en mogelijke risico’s.

Oorzaken faillissement na brand

Faillissement na een brand ontstaat door een aantal factoren zoals:

  1. Onnodig veel schade door gebruik onjuiste blusmiddelen
  2. Het niet voorhanden hebben van een blusmiddel
  3. Kosten voor slachtoffers en arbeidsongeschiktheid
  4. Kosten voor inzet hulpdiensten
  5. Geen (volledige) uitbetaling verzekeraar
  6. Late uitbetaling verzekeraar
  7. Tijdelijke en permanent klantenderving

Meer verantwoordelijkheid voor ondernemers

De regeldruk wordt door de overheid verlaagd, daarmee komt er meer verantwoordelijkheid te liggen bij de ondernemers. Bij controle of calamiteit dient aangetoond te worden geven welke brandveiligheidsmaatregelen zijn genomen. De continuïteit van een organisatie is letterlijk afhankelijk van de keuzes die de ondernemer op dit gebied maakt. Advies van experts is noodzakelijk om te borgen dat aan alle wet en regelgeving wordt voldaan. Met de juiste maatregelen worden de gevolgen van een calamiteit beheerst en de kans op faillissement geminimaliseerd.

Recente Praktijkvoorbeelden

Verzekeraars en Brandweer slaan alarm: Helft bedrijven failliet na brand
Veel ondernemers onderschatten de impact van een (grote) brand op de continuïteit van hun bedrijf. Ongeveer de helft van de ondernemingen is na zo’n brand binnen twee jaar failliet.

Boekhandel strijdt met verzekeraar na brand: ‘Als we moeten terugbetalen, zijn we failliet’
De zaken gaan goed en klanten weten de winkel prima te vinden. Maar tóch leeft boekhandel Haasbeek in winkelcentrum Herenhof Alphen aan den Rijn al een paar jaar in onzekerheid. De zaak brandde vier jaar geleden grotendeels uit. Maar de verzekering weigerde de inboedel te vergoeden.

Turkse bakker Malden maanden na brand failliet
De verzekeraar keerde vervolgens geen geld uit, waardoor de bakker uit Millingen geen nieuwe machines kon kopen, inkomsten misliep en de huur niet meer kon betalen.

Merendeel hotels gaat na brand niet meer open
Hotel X had een bezetting van tachtig procent, maar nog trotser was de hotelier op de lovende reviews op de reserveringssites. Een stabiele 9,9 lokte steeds meer gasten naar zijn prachtige bedrijf. Totdat een brand het gebouw grotendeels verwoestte.

Meer informatie over NU-SWIFT BRANDBEVEILIGING B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!