Online geld verdienen door affiliate marketing

  • Zakelijke dienstverlening

Zou je graag een maandelijks inkomen willen genereren met je website dan is dat onder andere mogelijk met Affiliate marketing. Met affiliate marketing stuur je bezoekers van jouw website door naar een dienst of product van iemand anders. Mocht de bezoeker deze dienst of product aanschaffen dan krijg jij als website een beloning voor het doorsturen.

Online geld verdienen door affiliate marketing

Het opzetten van marketing is ongetwijfeld meer werk dan het plaatsen van Google adsense op je website, maar mits je het goed aanpakt kun je er veel geld mee verdienen. Daarom hierbij 4 tips voor beginners.

Tip 1: Schrijf je in op diverse affiliate netwerken

Allereerst is het taak om je in te schrijven op verschillende affiliate netwerken. Deze zogeheten tussen partijen zorgen ervoor dat jij snel kan starten met affiliate marketing op jouw website. Hierbij een aantal netwerken waar je kunt beginnen:

Daisycon

De website daisycon is één van de bekendste affiliate netwerken van Nederland. Vele grote Nederlandse websites zijn aangesloten bij Daisycon zoals o.a. Cheaptickets, Bristol, Lexa, TomTom, Kwikfit etc. Hierdoor kun jij direct producten en diensten promoten bij meer dan 1600 adverteerders in tientallen verschillende branches. Daarnaast heeft Daisycon vergelijk tools ontwikkeld voor bijvoorbeeld verzekeringen, energie vergelijken, datingsites en nog veel meer. Deze kun je eenvoudig invoeren op je website zonder dat je zelf aan de slag hoeft.

Tradetracker

Ook Tradetracker is een grote speler in de Nederlandse en Belgische affiliate branche. Grote merken als G-star, AliExpress, Allianz, Lebara, Trivago, Tui en Emirates draaien allemaal campagnes bij deze website. Zo hoef je niet zelf contact te leggen met al deze bedrijven maar kun je voor al deze campagnes terecht bij slechts één website. Tradetracker is het eerste affiliate bedrijf in Nederland wat werkt met “Real attribution”. Hiermee worden alle betrokken publishers eerlijk beloond. Als bijvoorbeeld iemand via jouw website naar Tui is doorgeklikt en pas twee weken later een vakantie boekt, dan zullen alle voorgaande websites waar hij is geweest een kleine beloning ontvangen.

LinkPizza

Door je aan te melden bij LinkPizza kun je direct op je gehele website linken naar duizenden Nederlandse webshops. Door middel van een eenvoudig in te laden javascript worden alle links op je website automatisch vervangen door affiliate links. Heb jij bijvoorbeeld al eens geschreven over mooie sieraden op de Bijenkorf of over de aanbiedingen van Neckermann Reizen dan worden deze links automatisch omgezet naar links waar jij wat aan kan verdienen.

Tip 2: Zorg dat je affiliate links aanwezig zijn

Heb je gezorgd dat de links op jouw website vervangen zijn naar affiliate links dan is het ook zaak om de links ook aanwezig te maken. Wil je zoveel mogelijk bezoekers doorsturen vanuit jouw website dan is het verstandig om deze links zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Hierbij een aantal tips:

Geef je links een kleurtje

Is de gehele tekst op je website in het zwart dan kun je met een opvallende kleuren zoals blauw of rood zorgen dat je links extra opvallen. Hierdoor springen de links uit de artikelen en zijn ze aantrekkelijk om op te klikken.

Verander je links in buttons

Als je een product of dienst benoemd op je website dan is het helemaal niet vreemd om bij dit stukje tekst een opvallende button te plaatsen met bijvoorbeeld de tekst “Bekijk dit product”. Hierdoor trigger je de bezoeker om verder te klikken.

Gebruik afbeeldingen

Als je in een artikel schrijft over een specifieke dienst of product gebruik dan ook klikbare afbeeldingen. Niet alleen ondersteund de afbeelding je verhaal, ook klikken veel bezoekers graag op een afbeelding.

Nieuw venster

Zorg dat de links in je artikelen in een nieuw venster openen. Dit kun je doen door een target=”_blank” toe te voegen aan je link. Hierdoor gaat de bezoeker niet weg van je website en kan hij op elk gewenst moment weer terug naar het artikel op jouw website.

Een voorbeeld

Graag geven we een voorbeeld van een manier waarop deze opvallende links zijn uitgewerkt. Op de website f1reis.nl kun je aanbieders van formule 1 reizen vergelijken. Bij elke grand prix worden per aanbieder de ticket en arrangements -prijzen getoond. Daarnaast worden er icons gebruikt om een beeld te krijgen wat deze arrangement inhouden. De affiliate links hebben hier plaatsgemaakt voor opvallende groene buttons. Ook wordt er gebruik gemaakt van een andere achtergrond kleur dan de rest van de website. Op deze manier worden deze links extra aantrekkelijk gemaakt voor de bezoeker.

Affiliate Marketing

Tip 3: Weet waarover je schrijft

Het is bij affiliate marketing erg belangrijk dat je weet waarover je schrijft en dat je informatie altijd klopt. Websites die aanbieden hun producten te verkopen/aanbieden d.m.v. affiliate marketing zijn altijd opzoek naar goede leads. Dit betekent dat ze het liefst hebben dat bezoekers die doorklikken goed zijn geïnformeerd. Hoe beter de bezoeker wordt ingelicht voor het doorsturen, des te meer deze oplevert voor de advertiser. Door goede leads aan te leveren ontwikkel je een goede basis voor een langdurige samenwerking.

Een voorbeeld

De website datingsitekiezen.nl schrijft al jaren over dating, liefde en relatieadvies. Hierdoor kan de redactie van deze website naadloos aanvoelen waar de bezoeker naar op zoek is. De website schrijft bijvoorbeeld reviews over alle datingsites in Nederland en België. Zo is bij elke datingsite transparante informatie te vinden over de exacte kosten van een abonnement en de functionaliteiten die je kunt vinden op het desbetreffende dating platform.
De datingsites die affiliate marketing aanbieden zijn erg blij dat de bezoekers al goed zijn geïnformeerd voordat ze doorklikken. Bezoekers komen dan niet voor verrassingen te staan als ze zich aanmelden. Op deze manier is er een langdurige samenwerking mogelijk met de grootste datingsites uit de branche.

Zoals in het bovengenoemde voorbeeld is het belangrijk de juiste kennis te delen op je website. Schrijf je over een specifiek product benoem dan ook de belangrijkste specificaties en de exacte kosten van dit product. Zo weet de bezoeker waar hij aan toe is als hij of zij doorklikt. Zorg ook dat deze informatie up-to-date blijft. Als je bijvoorbeeld benoemt dat een bepaalde dienst €50,- per maand kost en na het doorklikken blijkt het duurder te zijn, dan is de kans heel groot dat de bezoeker direct afhaakt.

Tip 4: Meten is weten

Als je eenmaal leads of sales genereert uit jouw website is het zaak om goed te meten waar deze vandaan komen. Er zijn diverse mogelijkheden om te meten waar bezoekers vandaan komen die uiteindelijk geld opleveren:

  1. Subid en Refcode

    Bij veel affiliate netwerken is het mogelijk een “subid” of “refcode” mee te geven. Hiermee geef je aan waar de bezoeker vandaan komt. Heb je een banner geplaatst aan de zijkant van je website en wil je kijken of deze goed loopt, dan kun je bijvoorbeeld een subid “Sidebar” meegeven. Je ziet dan direct in je resultaten hoeveel deze bezoekers opleveren.
  2. Out links

    Gebruik een zogenoemde “out” link. Veel affiliate websites gebruiken bij externe links op hun website een tussenpagina voordat ze daadwerkelijk weg gaan van de website. Een voorbeeld: De link naar de bijenkorf wordt dan bijvoorbeeld /out/bijenkorf. De bezoeker krijgt dan een pagina zien met daarop de tekst “Je wordt nu doorgestuurd naar de website van de Bijenkorf” om enkele momenten later daadwerkelijk doorgestuurd te worden. Door deze tussenpagina te gebruiken kun je in o.a. Google Analytics precies bekijken hoe vaak deze link wordt aangeklikt.

Gewoon doen

Om veel te leren van affiliate marketing is het advies vooral: Gewoon doen. Door je in te schrijven en te starten met het plaatsen van de links kom je er al snel achter wat er allemaal mogelijk is. Als je nog geen idee hebt welke producten je kunt aanbieden kun je ook eens door de campagnes bladeren van de verschillende affiliate netwerken. Veel succes!

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!