Online zakendoen: Facebook versus je eigen domein

  • Zakelijke dienstverlening

Doet u uw online zaken via Facebook of via uw eigen domein? Voor veel bedrijven is deze vraag recent weer actueel geworden. Na de onthulling over het gebruik van Facebookdata door Cambridge Analytica bekijken veel mensen het sociale platform immers door een andere bril.

Online zakendoen: Facebook versus je eigen domein

Waar in de praktijk blijkt dat veel bedrijven beide kanalen combineren, zijn er de laatste tijd steeds meer bedrijven die specifiek voor één van de twee kiezen. Maar wat zijn nu precies de voor- en de nadelen van deze opties? Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) maakte een overzicht voor u.

Facebook

Facebook biedt voornamelijk voor startende ondernemers veel voordelen. Zo is een account op Facebook gratis aan te maken, hoeft u dankzij het standaard paginaformat geen verstand te hebben van html en of css en vergt het draaiende houdende van een Facebook pagina weinig tot geen onderhoud. Daar tegenover staat echter dat u als ondernemer geheel afhankelijk bent van Facebook en zaken zoals adverteren daarom alleen mogelijk zijn binnen het platform. Ondernemers die al wat langer meegaan geven daarnaast aan dat Facebook volgens hen een minder zakelijke uitstraling kent en tevens slechts beperkte brandingsmogelijkheden biedt. Tot slot heb je als Facebook afhankelijke ondernemer weinig controle over wat er op je pagina geplaatst wordt ( denk aan reclame ) en ontvangt Facebook alle data van bezoekers en/of potentiële klanten.

Een eigen domein

In tegenstelling tot een Facebook pagina kost een eigen domein u als ondernemer wél geld, tijd en moeite. Zowel voor uw domeinnaam als uw hosting dient u immres geld te betalen en van een standaard paginaformat is geen sprake. De landingspagina met onderliggende pagina’s moeten door u zelf of een derde partij worden opgebouwd door gebruik te maken van tools zoals Wordpress, Wix en Joomla. Bijkomend voordeel van al deze moeite is echter dat een eigen domeinnaam professioneel oogt en u volledige controle heeft over uw content, bezoekersdata en content. Daarnaast is een eigen domein altijd te verhuizen naar een andere aanbieder. In het geval van een persoonlijke website bent u daarom niet per definitie afhankelijk van een derde partij.

Meer informatie over SIDN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!