Op loonkosten besparen, hoe doe je dat?

  • Financieel & Juridisch

Besparen op de loonkosten kan op vele manieren. BDO biedt alvast enkele tips ter voorbereiding op de Loonkostenbespaardag van 15 juni.

Op loonkosten besparen, hoe doe je dat?

Ruilmogelijkheden

De premielasten maken in de regel zo’n 20% tot 25% van de loonsom uit. Elke daling van de grondslag van € 1.000 levert dus al gauw een besparing op van € 150 tot € 250. Daarvoor zijn er onder de werkkostenregeling verschillende mogelijkheden. Heeft u nog vrije ruimte over, dan zou u bijvoorbeeld kunnen overwegen om een cafetariaregeling op te zetten waarbij uw werknemers een belaste bruto vergoeding of vakantiedagen omruilen voor een “onbelaste” vergoeding. Zo’n ruil kan soms ook buiten de vrije ruimte om, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de vrije vergoedingen en verstrekkingen, zoals reiskostenvergoedingen. Maar ook boven het forfait kan ruilen voordelig zijn, ook al bent u als werkgever dan 80% eindheffing verschuldigd. 

Premie Werkhervattingskas

Naast de ruilmogelijkheden zijn er ook andere mogelijkheden om op de premielasten te besparen. De premie die de Belastingdienst berekent voor de Werkhervattingskas klopt bijvoorbeeld lang niet altijd. Die controleren kan zeker geen kwaad. Maar hoe werkt dat? En, weet u wel zeker dat de werkzaamheden van uw organisatie niet dusdanig zijn veranderd dat de sectorindeling nog klopt? Heeft u als u onderdeel uitmaakt van een concern wel eens onderzocht of een groepsaansluiting misschien goedkoper is? Mist u misschien wel voordelen omdat uw werknemers onder een subsidieregeling vallen, maar u dat (nog) niet weet? Wij vertellen u wat u kunt doen.

Personeelsfeesten- en verstrekkingen

Onder de werkkostenregeling zijn de regels rond personeelsfeesten en –verstrekkingen flink door elkaar geschud. Toch hoeft niet alles duurder te worden. Op de werkplek is bijna alles belastingvrij. Wat kunt u wel doen en wat niet? Ook een personeelsvereniging kan een forse besparing opleveren. Wij leggen u uit hoe. En wist u dat een verjaardagscadeautje (veel) goedkoper is dan een kerstpakket?

De werkkostenregeling kan ook op veel andere manieren een besparing opleveren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de concernregeling of door bonussen als eindheffingbestanddeel aan te wijzen.

Nieuwe loonkostensubsidies

Vanaf 2017 geldt er een nieuwe subsidieregeling voor werkgevers die (relatief) laag betaalde werknemers in dienst hebben, het “lage inkomens voordeel”, afgekort LIV. De subsidieregeling geldt grofweg voor werknemers met een uurloon tussen de 100% en 125% van het minimumloon. De subsidie kan oplopen tot € 2.000 per werknemer per jaar en is bedoeld om u te compenseren voor de premielasten. De subsidie wordt na afloop van het kalenderjaar (dus voor het eerst begin 2018) door de Belastingdienst berekend en uitbetaald. Dit gebeurt automatisch, u hoeft deze dus niet aan te vragen. Maar wij raden u wel aan de subsidie in 2018 te laten controleren.

De berekening is nogal ingewikkeld en de kans bestaat dat de Belastingdienst deze niet juist berekent. Die kans is groter als er fouten zitten in de aanlevering van loongegevens aan de Belastingdienst. Dus is het belangrijk nu al te kijken of er in de verwerking van de loongegevens en de aanlevering van deze gegevens aan de Belastingdienst geen onjuistheden zijn geslopen. Of u de subsidie ontvangt, is behalve afhankelijk van het loon van de werknemer, ook afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Als een werknemer te weinig uren werkt kan het recht op de subsidie geheel vervallen. Dat geldt ook als hij iets te weinig of iets teveel verdient. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de mogelijkheden van de werkkostenregeling, of juist niet, of een iets hoger loon uit te betalen of de werknemer iets meer te laten werken, kan een werknemer waarvoor geen subsidie geldt veranderen in een werknemer waarvoor u € 2.000 per jaar aan subsidie ontvangt.

Loonkostenbespaardag: snel terug verdiend

Tijdens de Loonkostenbespaardag van BDO wordt uitgebreid ingegaan op de genoemde besparingsmogelijkheden. Maar er zijn veel meer mogelijkheden. 15 juni 2017 is dus een dag om nu al te reserveren, een dag die u snel terugverdient. De dag vindt plaats bij Van der Valk Houten. De toegangsprijs bedraagt €375 voor de eerste deelnemer. Elke tweede en volgende deelnemer (deze persoon mag ook werkzaam zijn bij een andere organisatie) betaalt sowieso €195. Deelnemers hoeven geen relatie van BDO te zijn. Eerdere deelnemers aan onze workshops of Actualiteitendagen ontvangen een korting van €100 op de toegangsprijs voor de eerste deelnemer.

Landelijke Actualiteitendagen

Dit jaar organiseren wij naast de Loonkostenbespaardag ook (voor het 15e jaar op rij) de Landelijke Actualiteitendagen Loon- & Premieheffing. Hier hoort u alles over de ontwikkelingen op het gebied van de loonheffingen, het arbeidsrecht, oudedagsvoorzieningen en loonkostensubsidies.

Schrijft u zich in voor beide seminars? Dan ontvangt u naast een aantrekkelijke korting automatisch de geheel geactualiseerde 2017 versie van het boek 'Wegwijs in de loonbelasting' (winkelwaarde circa € 55) van BDO. Deze 12e druk van de Wegwijs in de loonbelasting is een uitgave van de SDU die al sinds de eerste druk door BDO wordt geschreven.

Meer informatie over BDO BREDA & BDO ROOSENDAAL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!