Op zoek naar een bedrijfspand voor straks na de crisis? Onderneem deze stappen

  • Zakelijke dienstverlening

We zitten nu nog volop in de coronacrisis, maar dat wil niet zeggen dat je als ondernemer niet vooruit moet kijken. Want wellicht wil je straks toch je plannen door zetten om voor jezelf te beginnen of uit te breiden. Dan moet je toch op zoek naar een bedrijfspand.

Op zoek naar een bedrijfspand voor straks na de crisis? Onderneem deze stappen

Bij het zoeken naar een bedrijfspand is het belangrijk om met een aantal belangrijke zaken rekening te houden. Bijvoorbeeld met de ligging van het pand net als de grootte ervan, maar ook met de bereikbaarheid. Hier volgen een aantal handige stappen om het ideale bedrijfspand te vinden.

Kies tussen huren of kopen

De eerste stap is om te bepalen of je een bedrijfspand wilt huren of kopen. De kosten van een huurpand zijn fiscaal aftrekbaar, maar met het kopen van een bedrijfspand is er sprake van vermogensopbouw. Indien het vermogen beperkt is en er geen financiering mogelijk is voor koop, ligt huren voor de hand. In andere situaties is het de moeite waard om te overwegen of koop gunstiger is.

Stel een lijst met eisen op

Het is aan te raden om te bepalen waar het bedrijfspand aan moet voldoen. Bijvoorbeeld als het gaat om de locatie en bereikbaarheid, maar ook om de grootte en de functie. Een kantoorpand heeft bijvoorbeeld een andere functie dan een werkplaats of winkel, zodat er andere eisen van toepassing zijn.

Zelf zoeken of bedrijfsmakelaar inschakelen

Het is voor het zoeken naar een bedrijfspand mogelijk om een bedrijfsmakelaar in te schakelen. Dat heeft als voordeel dat er toegang is tot een breed aanbod, Het is ook mogelijk om zelf op zoek te gaan via online platforms met een aanbod van bedrijfspanden.

Informeer naar het bestemmingsplan

Het is aan te raden om als het oog op een bedrijfspand is gevallen navraag te doen bij de gemeente naar het bestemmingsplan. Misschien betreft het een pand dat een Rijksmonument is, zodat een verbouwing niet zonder slag of stoot mogelijk is. Of dat er bepaalde activiteiten niet zijn toegestaan. Bij de gemeente is het eveneens mogelijk om na te gaan hoe het zit met milieuvergunningen en schone grond verklaring indien van toepassing.

Check het kadaster

Bij het kopen van een bedrijfspand is het verstandig om het kadaster te checken, zoals de kadastrale kaart of om het eigendom te controleren. De kadastrale kaart voorziet onder meer in de maatvoering van het perceel en in informatie over bebouwing.

Overeenkomst sluiten

De laatste stap in het afsluiten van het proces van het zoeken naar een bedrijfspand is het sluiten van een huur- of koopovereenkomst. Het is overigens mogelijk om in deze stap van het proces van de diensten van een bedrijfsmakelaar gebruik te maken.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!