Oproepcontract? Let op deze misverstanden

  • Financieel & Juridisch

Een oproepcontract is een arbeidsovereenkomst wat betekent dat de oproepkracht ook recht heeft op het minimumloon, loondoorbetaling bij ziekte en de ketenregeling.

Oproepcontract? Let op deze misverstanden

Daarbij geldt tevens de beschermende maatregel dat een oproepkracht altijd recht heeft op minimaal drie uren loon per oproep.

Duur van het oproepcontract

Veel werkgevers maken regelmatig gebruik van een oproepcontract. Let op want de wet is heel duidelijk over de duur van een contract. Een nulurencontract kan maximaal zes maanden duren. Houd dus scherp de termijn in de gaten, als je met nulurencontracten werkt. Na zes maanden zou je over kunnen gaan op een contract voor bepaalde tijd. Of overweeg een min-max contract, maar dan heeft de oproepkracht wel een minimum aantal uren.

Loondoorbetaling bij ziekte

Ook over de loondoorbetaling bij ziekte bij oproepcontracten bestaan misverstanden. Daarvoor gelden dezelfde spelregels als bij werknemers met een arbeidscontract; Als een oproepkracht tijdens de oproep ziek wordt, dan ben je als werkgever verplicht om (minimaal 70%) loon door te betalen. Dat geldt voor de periode tijdens de oproep. In de periode tussen de oproepen is dat niet aan de orde.

Urenomvang van het oproepcontract

Hier geldt het zogenaamde rechtsvermoeden van de arbeidsomvang. Dat betekent dat als iemand minimaal drie maanden heeft gewerkt, de wet zegt dat je de omvang van de arbeid moet bekijken in de drie voorafgaande maanden en daar het gemiddelde van moet nemen.

Beëindiging van het oproepcontract

Mag je als werkgever een oproepkracht gewoon niet meer oproepen? Ook al is er een nulurenovereenkomst dan kan de werkgever niet zomaar stoppen met loonbetaling; je kunt in beginsel een oproepkracht zes maanden laten werken, maar houd er rekening meer dat je na een periode van drie maanden al wordt geconfronteerd met dat rechtsvermoeden.

Bron: XpertHR Actueel

Meer informatie over SCHAYK V.O.F., VAN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!