Optimale werkplekorganisatie? Volg deze 5 stappen

 • Zakelijke dienstverlening

Om tot een optimale organisatie van werkplekken te komen, is het 5S-systeem onmisbaar. 5S is toepasbaar in elke organisatie op elke werkplek, dus ook in kantooromgevingen. Het is een eenvoudige methode die altijd succes heeft.

Optimale werkplekorganisatie? Volg deze 5 stappen

Als basis voor verbetering is een stabiele basis nodig. Om dit te realiseren past u de 5S-methode toe. 5S is een methode om in 5 stappen tot een nette, geordende, gestandaardiseerde en veilige werkomgeving te komen. De 5S-en staan voor:

 1. Seiri  – Scheiden (Sort)
 2. Seiton – Schikken  (Straighten)
 3. Seiso – Schoonmaken (Sweep)
 4. Seiketsu – Standaardiseren (Standardize)
 5. Shitsuke – Stimuleren en in stand houden (Sustain)
 6. Mogelijke extra stap (S6): Safety (veiligheid)

Waarom 5S-methode toepassen?

5S is toepasbaar in elke organisatie op elke werkplek, dus ook in kantooromgevingen. Het is een eenvoudige methode die altijd succes heeft.

Wat levert 5S op?

 • Productiviteitsverhoging
 • Een goede basis voor verbeteringen
 • Het brengt positieve energie en motiveert medewerkers
 • Bedrijfsuitstraling
 • Minder kwaliteitsproblemen

Aanpak 5S-methode

Stel eerst één of meerdere teams samen waarmee u de werkplekorganisatie gaat verbeteren. Bij voldoende draagvlak en capaciteit kunt u een programma opstarten voor de hele organisatie. U verdeelt alle medewerker over teams van 10 tot 20 personen. Een andere manier is om met één team te beginnen. U zult zien dat in dit geval de vraag vanuit de organisatie ontstaat om ook een 5S programma te mogen doen.

Een succesvol bewezen aanpak is een workshop te organiseren per 5S-stap. In iedere workshop behandelt u de theorie van de betreffende 5S-stap en gaat vervolgens direct met het team aan de slag.

Om de voortgang in beeld te brengen gebruikt u een 5S-checklijst waarbij per stap de status van het team vastgesteld wordt. Deze zogenaamde 5S-rondes loopt u bij iedere workshop met het team. Na afronding van de workshops laat u de 5S-rondes periodiek uitvoeren door verschillende functionarissen in de organisatie waarbij alle niveaus betrokken worden.

5S in de praktijk

De ervaring van Q4All met de 5S-methode is dat er enthousiasme ontstaat bij het verbeteren van de werkplekorganisatie. U helpt namelijk met het oplossen van zaken waar medewerkers dagelijks last van hebben. Er gaat veel tijd en geld verloren met zoeken naar spullen, onnodige handelen, wachten, storingen, onnodig hoge voorraadniveaus of voorraad op de verkeerde plaats en dingen die niet in één keer goed gaan. Iedereen wordt blij met een oplossing voor deze verspillingen. De methode is geschikt voor alle medewerkers en voor alle werkplekken.

Een belangrijk aspect is dat de medewerkers zelf de werkplek aan de hand van de 5 stappen kritisch beoordelen en verbeteren. Zij staan zelf aan het roer.

5S werkplekorganisatie - gegarandeerd succes werkplezier 

Heeft u vragen? Laat het weten aan Q4All. Zij helpen u graag verder. U kunt zich ook aanmelden voor de gratis quickscan. Dan brengt Q4All samen met u het verbeterpotentieel van uw organisatie in kaart. Meld u hier aan.

Meer informatie over Q4ALL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!