Personeel behouden: hoe doe je dat als regionale ondernemer?

  • Zakelijke dienstverlening

Met een Nederlandse economie op volle stoom en een krimpende arbeidsmarkt door de vergrijzing, worstelen veel bedrijven met een gebrek aan personeel. Dit geldt niet alleen voor multinationals maar ook voor kleinere regionale bedrijven. Hoe kleiner het bedrijf, hoe meer het vinden van goede mensen de bedrijfsvoering kan remmen.

Personeel behouden: hoe doe je dat als regionale ondernemer?

Of nog erger, hoe voorkom je dat essentiële werknemers overstappen naar een ander bedrijf nu de banen voor het oprapen liggen? Hier vind je een aantal ideeën die je als regionale ondernemer toe kan passen voor het behoud van je team.

Prettige werksfeer

Het klinkt als een open deur, maar voor veel mensen is de werksfeer nog belangrijker dan hun salaris. Aangezien je een groot deel van de week doorbrengt op je werk, is het essentieel dat je hier met plezier naar toe gaat. Als werkgever kan je in hoge mate bijdragen aan een prettige werkomgeving. Dit betreft vaak simpele zaken, zoals aangename werkplekken, planten en voldoende daglicht, maar ook immateriële zaken zoals de mate van vrijheid en het vertrouwen dat werknemers krijgen. Als mensen het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden en invloed hebben op de bedrijfsvoering dan zal dit positief werken voor de betrokkenheid bij de onderneming. Organiseer ook regelmatig uitjes of teambuilding events. Dit versterkt de teamspirit en de loyaliteit.

Flexibiliteit

Naarmate mensen meer ruimte krijgen om hun werkdag in te vullen, is het eenvoudiger om werk en privé te combineren. Flexibele arbeidstijden en thuiswerken zijn steeds meer gemeengoed, dus zorg dat je niet achterblijft als ondernemer. Als mensen meer ruimte krijgen om hun leven te organiseren, zullen ze gemotiveerder aan het werk blijven. Iedereen die een gezin heeft weet hoe hectisch dit soms kan zijn en enige flexibiliteit vanuit de werkgever helpt dan enorm.

Arbeidsvoorwaarden

Bij arbeidsvoorwaarden denk je al snel aan salaris en vrije dagen. Hier is het als regionaal bedrijf vaak lastig om te concurreren met multinationals, banken of verzekeraars die bekend staan om hun goede voorwaarden. Juist daarom zijn de eerder genoemde punten essentieel. Werknemers waarderen het totale plaatje en niet alleen het salaris. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn van belang. Veel mensen waarderen een gratis gezonde lunch of een goed gevulde fruitmand in de keuken. Ook een professioneel koffieapparaat wordt erg gewaardeerd en je houdt je mensen er ook nog eens scherp mee. Je hoeft geen Google te zijn om mensen blij te maken met gezonde en lekkere versnaperingen en de kosten zijn te overzien.

Fit team

Als regionale ondernemer woont het personeel vaak in de buurt. Dit biedt kansen om mensen te stimuleren met de fiets naar het werk te komen. Met een toenemend aantal files en vaak beperkte parkeerplekken, is het voor alle betrokkenen prettig als het bedrijf een fietsregeling verzorgt. Bovendien is er een fiscaal gunstige regeling voor het beschikbaar stellen van fietsen.

Naast woon-werk verkeer kan je als werkgever ook op andere manieren zorgen voor een fit en tevreden team. Aanvullend op een gezonde lunch of fruitmand, stellen veel werknemers het erg op prijs als hun baas sporten faciliteert. Dit kan een fitness ruimte zijn, maar voor kleinere bedrijven is ook een fitness abonnement een mooie oplossing. Ook het sponsoren van een bedrijfssportteam werkt over het algemeen erg positief. Mensen worden gestimuleerd en als bedrijf wordt je geassocieerd met sportieve activiteiten. En wat wil je als werkgever nog meer dan gezonde en gemotiveerde werknemers?

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!