Polyethyleen-leidingen interessanter dan staal bij saneren water-, gas- en rioolsystemen

  • Industrie

Gemeentes, energiebedrijven en aannemers willen bij het vervangen van water-, gas- en rioolsystemen de overlast zoveel mogelijk beperken. Daartoe zijn verschillende saneringsmethodes ontwikkeld. De Jongh Pipesystems B.V. loopt daarin voorop met zijn polyethyleen-leidingen.

Polyethyleen-leidingen interessanter dan staal bij saneren water-, gas- en rioolsystemen

Innovatieve saneringsmethodes

Er liggen veel oude leidingen in de grond. Daarin zal de komende jaren veel in worden geïnvesteerd. Zo zullen gietijzeren gasleidingen die ouder zijn dan 25 jaar worden vervangen: de verbindingen kunnen lek zijn. Maar een opengebroken straat levert veel klachten op: de mobiliteit, een van de verworvenheden van de moderne samenleving, wordt erdoor geschaad. Om de overlast tot een minimum te beperken worden er innovatieve saneringsmethodes ontwikkeld.

Horizontaal gestuurd boren

Horizontaal gestuurd boren is een boortechniek die vanaf het maaiveld wordt uitgevoerd. De boorkop gaat daar in een boog de grond in en verdringt het zand. Na de pilot-boring vergroot een ‘ruimer’ het gat. Als het boorgat eenmaal op maat is, wordt de tunnelbuis in zijn geheel door het boorgat getrokken. Horizontaal gestuurd boren wordt toegepast voor het leggen van nieuwe  en sanern van oude leidingen. Er wordt geen gat of een sleuf gegraven.

Close fit lining

Bij het toepassen van het close fit-systeem wordt in de oude leiding een ronde, gevouwen buis van polyethyleen (PE) getrokken. Met behulp van stoom ontvouwt de nieuwe buis zich en die zet zich tegen de wand van de bestaande buis. Wanneer de PE-buis zich heeft ‘gezet’ neemt die de volle druk van de oude buis over. Het voordeel van het close fit-systeem is dat je bij buizen met een kleine diameter een veel langer tracé kan overbruggen. Daardoor zijn er minder tussenwerkpunten nodig.

Boren met een slipleiding

Met het slipleiding-systeem wordt een volwandige, ronde buis door een oude buis getrokken.  Daardoor wordt wel de diameter verkleind.  Ook bij deze methode hoef je niets op te graven.

Burstlining

Als een bestaande leiding ondergronds moet worden opgebroken, gebeurt dat met een burstlining. Een raket met snijmessen snijdt de bestaande leiding kapot. Achter de snijmessen ligt de nieuwe pijpleiding. Die wordt meteen ingetrokken. Met de burslining methode worden oude buizen gesaneerd.

Indien er aftakkingen/huisaansluitingen gemaakt moeten worden dienen deze traditioneel met open ontgraving gerealiseer te worden. Dit brengt wel hogere kosten met zich mee.

Auteur: Kees Klijn

Meer informatie over JONGH PIPESYSTEMS B.V., DE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!