Pragmatisch idealisme bij Adamasgroep

  • Bouw

Sustainable Development Goals, kortweg SDG is een begrip wat steeds meer bekendheid krijgt. Corparate Social Responsability, ofwel CSR-beleid wordt voor de meeste bedrijven een normale zaak. Duurzaamheid als basis denken is gemeengoed geworden. Gelukkig maar, alleen hoe doe je dat verstandig?

Pragmatisch idealisme bij Adamasgroep

Foto: ir. Olaf Buter, Managing Director

De aarde gezond houden voor toekomstige generaties, dat is iets waaraan ook bedrijven hun steentje bij kunnen dragen. Er bestaan vele nieuwe en innovatieve technieken voor een duurzame bouw - maar welke zijn voor uw specifieke project het meest geschikt? Ingenieurs- en adviesbureau Adamasgroep heeft die kennis in huis!

Bewustwording stimuleren

Adamasgroep houdt zich bezig met de verduurzaming van vastgoed en levert begeleiding, advies, beoordeling en certificering op dit gebied. “We verzamelen kennis over vele nieuwe en innovatieve technieken in de bouw”, legt directeur Olaf Buter uit. “We zien het als onze taak om bewustwording te stimuleren bij de partijen waarmee we samenwerken en hen te inspireren. We willen duidelijk maken hoe groot hun eigen invloed is op duurzaamheid en het klimaat. Daarbij gaan we uit van de behoefte van het bedrijf en bekijken vervolgens welke slimme technieken we kunnen toepassen. Duurzaamheid is niet een ideaal alleen, maar harde noodzaak. We pakken het alleen wel pragmatisch aan.” Bewustwording geeft het noodzakelijke verandermanagement, dat laten ontstaan en het resultaat ook ervaren is ook voor de bedrijven het mooiste resultaat. Daar gaat het bij CSR-beleid ook om.

Duurzaamheid is een must

“We merken dat steeds meer bedrijven willen verduurzamen en op de één of andere manier dit willen uitstralen en laten zien. Een keurmerk helpt hierbij. Dat is een ontwikkeling die nu een jaar of tien gaande is. Als je 10 jaar geleden over het milieu begon, was je een geitenwollen sok, haha. Maar tegenwoordig is het niet alleen logisch en geaccepteerd om je bezig te houden met duurzaamheid - het is sexy en een heel vakgebied geworden! Het is vanzelfsprekend dat je erover nadenkt en handelt naar eigen kunnen. Daar helpen we bij. De maatschappelijke verantwoordelijkheid is zwaarder geworden, Niets doen is dan ook geen optie meer! Dat is de context waarbinnen Adamasgroep werkt.”

Circulair bouwen

“Energieneutrale panden neerzetten en circulair bouwen is geen rocket science vandaag de dag. Bestel verstandig, op maat, en denk na over hergebruik van materialen. Het kan vandaag allemaal. Het verminderen van kit en beter detailleren vergemakkelijkt hergebruik. Het idee van demontabele onderdelen is niet nieuw. Wat mij betreft is een circulair gebouw gewoon een verantwoord gebouwd gebouw” Oudere titels als ‘IFD’ bouwen gaven de grondslag voor de ‘legolisering’ in de bouw en wordt nu circulair.

Het creëren van een doordachte omgeving

“Wat ik een interessante invalshoek vind binnen het concept van duurzaamheid, is het creëren van een omgeving die zorg draagt voor het welzijn van de gebruiker. Hoe kunnen bouw en inrichting daaraan bijdragen? Dat begint heel basaal met het vermijden van materialen met toxiciteit, maar een goede luchtverversing en de aanwezigheid van voldoende daglicht zijn ook erg belangrijk. Denk eens aan de docent die elke dag met hoofdpijn voor de klas staat of kinderen die duf in de bankjes zitten. In een gezonde omgeving werk je beter en daarnaast is ziekteverzuim duurder dan goede installatietechniek. Dit besef ontstaat langzaam en kan vandaag de dag ook gemeten worden. Nu nog ervoor zorgen dat deze denkwijze wordt omgezet bij de start van een realisatie, daar helpen we graag bij. We gebruiken hierbij niet alleen de techniek maar ook de kennis uit de zachtere wetenschap als omgevingspsychologie.” Je wilt uiteindelijk dat je een fijne werkomgeving hebt gecreëerd die stimuleert. Het verhoogt daarnaast de productiviteit wat uiteindelijk meer oplevert dan de kosten van de ontwikkeling zelf.

Adamasgroep gaat voor het beste

“Het bouwbesluit is minimaal qua eisen - Onze taak is om bewustwording om te zetten naar praktische toepassingen die betaalbaar zijn en zorgdragen voor een gezonde en duurzame werkomgeving. We werken daarom graag samen met opdrachtgevers die het beter dan de wet willen doen. Het gaat niet alleen om wat moet, maar ook om wat verantwoord is.” Dit zijn we aan onszelf verplicht en ook aan de volgende generatie. Niets doen is dan ook geen optie. Dit willen we toch allemaal?

Auteur: Marlies van der Burgh

Meer informatie over ADAMAS GROEP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!