Probeer medewerkers aan het werk te houden als werkgever

  • Zakelijke dienstverlening

De coronacrisis raakt de hele samenleving, werkgevers en werknemers. Hoe houd je in deze situatie het hoofd boven water als organisatie? Op welke manier voorkom je dat werknemers op straat komen te staan?

Probeer medewerkers aan het werk te houden als werkgever

Niet alleen heb je ze hard nodig op het moment dat de markt weer aantrekt. Ook wil je uit moreel oogpunt voorkomen dat werknemers verplicht op zoek moeten naar een nieuwe baan. Ze hebben je de afgelopen jaren geholpen bij de groei van je organisatie en stonden klaar op momenten dat het erg druk was. Daarbij is werk zoeken in Breda, Tilburg of andere Noord-Brabantse steden tijdens deze crisis behoorlijk lastig. Het aantal beschikbare vacatures is zeer beperkt.

Ga het gesprek aan met medewerkers

Probeer als werkgever in gesprek te gaan met medewerkers. Is het voor hen interessant om bijvoorbeeld al een aantal dagen vakantie op te nemen? Hoewel ze de komende zomer minder vakantiedagen te besteden hebben, helpt het je als werkgever hun baan te behouden. In de zomer is de vraag naar personeel mogelijk gestegen, waardoor de hulp van medewerkers hard nodig is. Het is niet mogelijk om medewerkers te verplichten vakantiedagen op te nemen. Juist daarom is het belangrijk om een goed gesprek te voeren en inzicht te geven in het toekomstperspectief van een medewerker. Nu vakantiedagen opnemen betekent straks wellicht het behoud van een baan.

Probeer het dienstenpakket uit te breiden

Naast de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan met medewerkers, kan het lonen om je dienstenpakket tijdelijk uit te breiden. Neem hierbij een voorbeeld aan de horecabranche. Waar sommige zaken voorheen enkel in hun eigen zaak hapjes en drankjes aanboden, bieden zij nu ook een afhaalloket aan. Denk aan cafés, waar men tegenwoordig ook koffie kan halen voor onderweg! Het maakt dat medewerkers aan het werk kunnen blijven en dat er (beperkte) inkomsten gegenereerd worden. Op welke manier kun jij de kennis van medewerkers op andere plekken in de organisatie inzetten?

Denk mee over een passende oplossing

Mocht het onverhoopt toch lastig blijken te zijn om alle medewerkers aan boord te houden, dan is het verstandig om met hen mee te denken. Zijn er bijvoorbeeld medewerkers die tegen hun pensioen aan zitten? Wellicht is het voor hen interessant om parttime te gaan werken. Hierbij zou je twee FTE’s terug kunnen brengen naar een enkele FTE, zonder dat mensen volledig zonder werk komen te zitten.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!