Re-integratie: wat is het ‘deskundigenoordeel’?

  • Arbeidsmarkt

Samen met uw zieke werknemer bent u verantwoordelijk voor re-integratie naar werk. In sommige gevallen is daarbij een deskundigenoordeel nodig, maar wat is dat nu eigenlijk?

Re-integratie: wat is het ‘deskundigenoordeel’?

Samen met uw zieke werknemer bent u verantwoordelijk voor re-integratie naar werk. Als hierbij een verschil van mening ontstaat, bijvoorbeeld over de aanpak of de vraag of de functie passend is, of u bent het niet eens met het advies van de bedrijfsarts dan kunnen zowel u als uw werknemer bij UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Wat houdt dit in?

Bij een deskundigenoordeel bekijkt een onafhankelijke verzekeringsarts of een arbeidsdeskundige de situatie en doet hij of zij een uitspraak. Dit oordeel kan betrekking hebben op:

  • de arbeids(on)geschiktheid van de werknemer
  • de re-integratie-inspanningen van beide partijen
  • de beoogde functie van de werknemer en of deze passend is

Hoe verloopt de procedure?

Het laten uitvoeren van een deskundigenoordeel duurt ongeveer twee tot drie weken. Na afloop ontvangen u en uw werknemer het oordeel. Degene die het aanvraagt, betaalt de kosten van het oordeel. Voor een werknemer kost dit 100 euro, voor u als werkgever 400 euro.

Niet-bindend oordeel

Het deskundigenoordeel is niet-bindend. Het is niet mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen het oordeel. Als er sprake is van een meningsverschil tussen werkgever en werknemer of met de bedrijfsarts, zijn de betrokkenen niet verplicht om een deskundigenoordeel aan te vragen.

Wel belangrijk

Toch is het deskundigenoordeel wel belangrijk. Het kan helpen om uit een impasse te komen.  Of bevestigen dat u uw re-integratiedossier op orde heeft. Of dat u misschien nog een aantal interventies moet doen. Ook kan het een rol spelen bij een eventuele loonvordering door uw werknemer of loonsanctie door u als werkgever. Komt u er samen na het deskundigenoordeel nog niet uit, dan kunt u naar de rechter stappen. Het deskundigenoordeel kan van invloed zijn op de uitspraak van de rechter.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het deskundigenoordeel bij re-integratie? Neem contact op met Flynth via e-mail info@flynth.nl of telefoonnummer 026 - 35 42 600.

Meer informatie over FLYNTH 'S-HERTOGENBOSCH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!