Registrar Scorecard: een programma gericht op kwaliteit

  • Technologie

SIDN lanceerde begin 2015 de Registrar Scorecard (RSC), een programma dat .nl-registrars incentives biedt voor hun bijdragen aan de kwaliteit van de .nl-zone. De RSC is goed opgepakt door de markt. Michiel Henneke, SIDN-marketingmanager voor .nl, legt uit waarom.

Registrar Scorecard: een programma gericht op kwaliteit

Michiel Henneke: "In de afgelopen jaren zijn de registrars en SIDN steeds meer tot het inzicht gekomen dat de kwaliteit van een domein minimaal net zo belangrijk is als het aantal geregistreerde domeinnamen. Met de RSC willen wij registrars aanmoedigen om hier hun steentje aan bij te dragen.”.

Vier categorieën

De RSC is opgebouwd uit vier delen: actief gebruik, lage opheffingen, correcte contactgegevens en veiligheid. Binnen ieder deel zijn ambitieuze criteria geformuleerd waar een registrar incentives mee kan verdienen. Henneke: “De incentives moeten geen doel op zich worden. Wij gaan ervan uit dat registrars de doelen zelf ook onderschrijven en bieden hen een steun in de rug. Naast de incentive kan dat steuntje ook bestaan uit bijvoorbeeld registrarspecifieke data-analyses en tools om zaken te verbeteren. Een goed voorbeeld is een rapport met daarin alle contactgegevens uit het portfolio van een registrar waarin mogelijk fouten zitten. Door registrars hiermee te helpen verbeteren wij de kwaliteit van de .nl-zone en zij die van hun administratie.”

Adoptie van standaarden stimuleren

Ook biedt de RSC de registrar inzicht in zijn eigen prestaties ten opzichte van het veld. Iedere deelnemende registrar heeft een persoonlijk dashboard waarop hij zijn score per onderdeel ziet. Zo weet hij in één oogopslag waar hij staat. Henneke: “Het dashboard triggert registrars om contact op te nemen en het gesprek aan te gaan, bijvoorbeeld over het voorkomen van validatiefouten in DNSSEC, een onderdeel in de categorie Veiligheid. Het is ook een mooi middel om bijvoorbeeld de adoptie van een standaard te versnellen. Zo denken wij nu bijvoorbeeld na over een incentive om de adoptie van IPv6 te stimuleren. Door de generiek geformuleerde onderdelen kan het dashboard makkelijk aangepast en uitgebreid worden.”

Voor meer informatie contacteert u Michiel Henneke op +31 26 352 55 00 of via michiel.henneke@sidn.nl

Bron: SIDN.nl

Meer informatie over SIDN :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!