Starten als zzp’er? Deze tips helpen je op weg

  • Zakelijke dienstverlening

Het aantal zelfstandig ondernemers blijft maar groeien. In 2018 zijn 168.000 zelfstandig ondernemers begonnen met hun onderneming, een toename van 15% ten opzichte van 2017. Dit zijn zowel ondernemers die zelfstandig aan de slag gaan, maar ook ondernemers die personeel in dienst nemen.

Starten als zzp’er? Deze tips helpen je op weg

Welke manier je ook kiest, het starten als zelfstandig ondernemer is een hele uitdaging, omdat er veel zaken zijn waar je op moet letten. Belangrijke zaken om rekening mee te houden zijn bijvoorbeeld je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het regelen van je benodigde verzekeringen. Daarnaast zijn er een aantal zaken ook belangrijk voor de startende ondernemer. Wij nemen er een aantal met je door.

Businessplan

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar elke ondernemer zou moeten beginnen met een goed business plan. In dit plan komen verschillende vraagstukken aan bod, waarvan het goed is dat deze vooraf besproken worden. Welke dienst ga je aanbieden, hoe ga je je onderscheiden ten opzichte van de concurrentie, en hoe ga je jouw product en/of dienst onder de aandacht brengen bij jouw doelgroep? Met het antwoord op deze vragen kun je als ondernemer een vlotte start maken, en kun je je gaan richten op jouw klanten en potentiële klanten. Het wordt een plan waar je altijd op kunt terugvallen.

Werkruimte

Zorg allereerst voor een geschikte werkruimte. Wat voor werk of dienst je ook aanbiedt, zonder geschikte ruimte is het lastig werken. Het vinden van geschikte werkruimte kan vaak even duren, dus het is aan te raden om tijdig te beginnen met de zoektocht naar een ruimte. Zorg ervoor dat alle faciliteiten in deze werkruimte aanwezig zijn, om jouw werk goed uit te kunnen voeren. Denk hierbij aan een ruimte om technische zaken uit te voeren, een internetverbinding met een bepaalde snelheid of een locatie die dicht in de buurt is van bepaalde faciliteiten. Er is op bepaalde plekken meer aanbod dan op andere plekken, dus ga goed op zoek naar een geschikte ruimte.

Vervoer

Een goede ondernemer kan waarschijnlijk niet zonder goed vervoer. Afhankelijk van het type werk dat je uitvoert, kan het zijn dat je regelmatig de weg op moet om bijvoorbeeld langs te gaan bij klanten. Om fijn en veilig de weg op te gaan, kan een auto daarbij van groot belang zijn. Je kunt er voor kiezen om een auto aan te schaffen, maar ook leasen kan een optie zijn. Het zakelijk leasen van een auto wordt onder ondernemers steeds populairder, omdat de voordelen hiervan groot zijn. Deze voordelen zijn bijvoorbeeld het altijd rijden in een nieuwe auto, een vast leasebedrag per maand zonder financiële verrassingen en geen gedoe met onderhoudt. Er is veel mogelijk binnen het zakelijk leasen.

Populaire leaseauto’s

Er zijn veel auto’s die je kunt kiezen om te leasen. Al jaren is de meest gekozen leaseauto in Nederland de Volkswagen Golf. In 2018 was na de Golf de Volvo XC40 de meest gekozen leaseauto. Naast de keuze om een Golf of een Volvo XC40 te leasen, bestond de top 5 leaseautos in 2018 uit de Volvo V60, de Volkswagen Polo en de Volvo V40.

Als ondernemer wil je graag het maximale uit je onderneming halen. Een goede voorbereiding zorgt echter voor een zo hoog mogelijke kans op succes. Het is aan te raden om al deze voorbereidingen eerst te doen, voordat je begint met het daadwerkelijk ondernemen. Hopelijk kun jij als zzp’er dan na twaalf maanden terugblikken op een succesvol eerste jaar als zelfstandig ondernemer.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!