Strategisch energie inkopen: zo doe je dat

  • Innovatie & MVO

Bedrijven kunnen flink besparen op hun energiekosten, als ze op een strategische manier energie inkopen. Op dit moment zijn de marktprijzen voor energie laag. Daarvan kunnen bedrijven flink profiteren. Daarom is het goed voor managers, directeuren en ondernemers om na te denken over een scherpe inkoopstrategie.

Strategisch energie inkopen: zo doe je dat

Actief de prijs volgen

De belangrijkste tip is om actief de energieprijzen te volgen. Kijk naar de prijs voor elektriciteit en de prijs voor gas. Door de prijzen en acties in de gaten te houden, kunnen bedrijven aardig profiteren van een overstap naar een andere energieaanbieder. Regelmatig overstappen is hoe dan ook een goed idee, omdat energiemaatschappijen vaak, ook voor de zakelijke markt, met speciale aanbiedingen komen.

Daarnaast is het goed om de vijf factoren te volgen: het weer, de aanvoer van gas, de opslag van gas, de olieprijs en de geopolitieke en economische ontwikkelingen. Deze vijf factoren hebben een sterke invloed op de prijs van elektriciteit.

Trends volgen

Vaak geven trends een aardige voorspelling van wat er op de energiemarkt te gebeuren staat. Een waterdichte voorspelling is het niet, maar het is wel een aardige indicatie. Het zegt veel als de prijzen dalen of stijgen. Houd bij de inkoop van energie de langjarige trend in de gaten. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld de prijsontwikkeling tussen 2017 en 2020 als uitgangspunt nemen.

Energie inkopen tot 5 jaar vooruit

Veel bedrijven wachten met het inkopen van energie tot het lopende contract uitgediend is. Dat hoeft niet. Door eerder in te kopen, blijft er meer budget over voor andere belangrijke zaken binnen het bedrijf. Energie inkopen kan namelijk het hele jaar door. En dat hoeft niet alleen voor het komende jaar te zijn, maar tot wel vijf jaar vooruit. Zo kan er nu al fllink bespaard worden.

Stel dat een contract nog twee jaar loopt. Dan kan er nu al ingekocht worden. Over twee jaar start het nieuwe contract, met de huidige lage tarieven. Zo profiteert het bedrijf dus ook als de energieprijs weer stijgt.

In de juiste maand inkopen

De maand waarin een bedrijf energie inkoopt, kan de prijs bepalen. Uit cijfers van de afgelopen 3 jaar blijkt dat de maand maart goedkoper is dan september. Prijzen zijn grillig en patronen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar door in de juiste maand in te kopen, kunnen bedrijven voor een lagere prijs inkopen.

Een goed idee is om grafieken over energietrends op te zoeken en daarop te anticiperen. Wat gaat er waarschijnlijk met de marktprijs gebeuren? Met een korte looptijd profiteert het bedrijf van marktontwikkelingen en met een lange looptijd profiteert het bedrijf van de lagere prijzen van nu. De prijzen kunnen immers in de toekomst weer stijgen.

Bedrijfsbehoeften bepalen

Kijk goed naar de huidige energiebehoeften. Hoeveel energie verwacht het bedrijf het komende jaar te gebruiken? Zijn er bepaalde afspraken die vastgelegd kunnen worden? Een bandbreedtevrij contract betekent dat er geen boete hoeft te worden betaald als er meer of minder energie wordt verbruikt dan in het contract staat.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!