‘Te veel ondernemers doen alsof de financiering het succes al is, maar dan begint het pas’

  • Innovatie & MVO

Portfoliobedrijf Protix haalde in 2017 € 45 miljoen op bij onder andere Aqua-Spark, Rabobank en de BOM. Het was wereldwijd de grootste investering in de opkomende insectenkweekindustrie – en de tweede belangrijke mijlpaal voor het Brabantse Protix in korte tijd.

‘Te veel ondernemers doen alsof de financiering het succes al is, maar dan begint het pas’

Begin vorig jaar ging de Brabantse insectenkweker al een samenwerking aan met Bühler, de wereldmarktleider in feed- en foodprocessing.

Terugblik

Op de website van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), blikt CEO van Protix Kees Aarts terug op de ontwikkeling van zijn bedrijf: van het allereerste idee op het strand van Mozambique tot aan de bouw van de nieuwe grootschalige kwekerij in Bergen op Zoom. 

Ondernemerstips 

Maar hoe kom je tot een succesvolle onderneming als Protix? Wat moet je doen en wat moet je vooral laten? Kees Aarts geeft een aantal handige tips. 

  • Houd je jezelf een spiegel voor: wil ik hier minimaal 10 jaar van mijn leven alles aan geven? Als het antwoord niet overduidelijk ja is, moet je er niet aan beginnen. Ondernemen is ploegen, en gewoon doorgaan - juist als het moeilijk wordt.
  • Turbulentie hoort bij een startup, en daarin is het cruciaal dat je werknemers de rust en focus houden. Investeringen in cultuurontwikkeling zijn goud waard. Definieer je values, trek mensen aan die daarbij passen en neem ze continu mee in je verhaal.
  • Zoek de samenwerking met overheden. Op Europees niveau is het eigenlijk heel eenvoudig: je moet kunnen aantonen dat je product economisch potentieel en ecologische impact heeft en geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. Als je daar transparant in bent, staat de EU voor je klaar en kan ze ’s werelds grootste markt voor je openen.
  • Pak eens ongevraagd de telefoon naar ondernemers die je snel ziet groeien. Waar liggen hun uitdagingen? Dat kan heel verfrissend werken. Mijn ervaring is dat bijna iedereen met je wil praten, zolang je maar belangstelling toont. Daar krijg je veel voor terug.
  • Zorg dat je genoeg goede adviseurs en mentors hebt, maar blijf 100% gefocust op je eigen plan. Luister vooral niet naar ondernemerstips als ‘Je moet alles outsourcen’ of ‘Joint ventures werken niet’. Schrijf uit wat je wil en wat nodig is om bepaalde doelen te realiseren. Trek op basis daarvan je eigen plan - en dan hard doorrammen op je eigen manier.

Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!