Tips om een leveranciersverklaring op te stellen

  • Financieel & Juridisch

Wilt u een EUR.1 certificaat aanvragen voor handelsgoederen en heeft u een bewijsstuk nodig om de oorsprong die goederen aan te tonen? Dan heeft u een leveranciersverklaring voor preferentiële oorsprong (2015/2447) nodig.

Tips om een leveranciersverklaring op te stellen

Deze verklaring moet worden afgegeven door uw toeleverancier. Het EUR.1 certificaat zorgt er voor dat er bij de invoer in het bestemmingsland lagere of zelfs helemaal geen invoerrechten betaald moeten worden. Hoeveel korting op invoerrecht wordt verkregen verschilt per product en per land.

In 2 gevallen heeft u een leveranciersverklaring (2015/2447) nodig:

  • U exporteert producten naar bepaalde landen buiten de EU en wil hiervoor een EUR.1 certificaat aanvragen bij de KvK. U moet dan aantonen dat de goederen van preferentiële EU oorsprong zijn. Dat kan door middel van een leveranciersverklaring voor handelsgoederen en in een aantal gevallen ook voor door u zelf geproduceerde goederen die bij derden ingekochte producten bevatten.
  • Uw klant wil door u geleverde goederen exporteren naar een land waar ze om een EUR.1 certificaat vragen. Uw klant zal daarom aan u om een leveranciersverklaring vragen.

Voorbeeld

U exporteert landbouwmachines naar Marokko die geproduceerd zijn in Duitsland. Met een leveranciersverklaring 2015/2447 kunt u een EUR.1 formulier aanvragen voor Marokko. Uw machines zijn in Duitsland gemaakt, dus zijn van EU oorsprong. Op een EUR.1 geeft uw leverancier aan dat de machines die u exporteert inderdaad in Duitsland zijn gemaakt.

Tips om een leveranciersverklaring op te stellen

  • Zorg dat leveranciersverklaring geprint is op het originele briefpapier van het bedrijf dat de verklaring opstelt.
  • Omschrijf de goederen identificeerbaar, dus niet te algemeen. Liever ‘Meubelen zijnde salontafels van hout goederencode 94.03.60.10’ dan ‘Meubelen’.
  • Vul bij voetnoot 5 de (mogelijke) landen van bestemming in. Deze landen moeten een overeenkomst hebben met het land of groep van landen vermeld bij voetnoot 4.
  • Vermeld de landcodes of de volledige naam van de bestemmingslanden.
  • Neem contact op met de KvK als u nog vragen heeft.

Cumulatie

Een product kan in 2 of meer landen binnen of buiten de EU bewerkt worden. In sommige gevallen kan uw product dan toch nog van EU oorsprong zijn, doordat er sprake is van 'cumulatie'. De KvK kan u helpen om uit te zoeken of in uw geval sprake is van cumulatie.

Meer informatie over Kamer van Koophandel Kantoor Eindhoven:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!