UWV vergoedt voorziening bij ziekte of handicap

  • Arbeidsmarkt

De overheid wil werkgevers stimuleren om werknemers met een ziekte of handicap in dienst te houden of te nemen. Heeft uw medewerker hulp of een hulpmiddel nodig om zijn of haar werk goed te (blijven) doen, zoals orthopedische werkschoenen? Dan kunt u mogelijk een voorziening aanvragen bij UWV.

UWV vergoedt voorziening bij ziekte of handicap

Heeft uw werknemer bijvoorbeeld orthopedische werkschoenen nodig, een vergoeding voor aanpassingen aan de fiets of auto of zijn er andere aanpassingen op de werkvloer noodzakelijk? Dan kunt u hiervoor bij UWV een vergoeding aanvragen, of u kunt gebruikmaken van een regeling van UWV. Hiervoor hoeft de werknemer niet per se een uitkering vanuit UWV te ontvangen.

Voldoen aan algemene voorwaarden

Om gebruik te maken van een regeling of om een vergoeding aan te vragen voor hulp of een hulpmiddel, moet u aan de algemene voorwaarden voldoen.

  • UWV heeft vastgesteld dat een ziekte of handicap van de werknemer hem  belemmert bij het werk of bij het volgen van onderwijs. Dit wordt ook wel een structurele functionele beperking (SFB) genoemd.
  • De voorziening waarvoor u vergoeding aanvraagt, is bedoeld om ondanks ziekte of handicap het werk goed te kunnen doen.
  • UWV vergoedt de goedkoopste voorziening die geschikt is.

Voorbeeld uit de praktijk

Een werkgever heeft al meer dan 15 jaar iemand met reuma in dienst. Met het ouder worden gaat het uitvoeren van de werkzaamheden in de potplantenteelt steeds moeizamer. De werkgever en werknemer vragen bij UWV een vergoeding aan voor aanpassing van de knip- en snoeirobot. Zo kan de werknemer deze blijven bedienen en verplaatsen. Na beoordeling door een arbeidsdeskundige van UWV wordt er een vergoeding toegekend van 18.600 euro.

Eerst aanvragen, dan kopen

U krijgt geen vergoeding als u de voorziening al heeft gekocht. De reden hiervoor is dat UWV met vaste leveranciers werkt. Als er geen vaste leverancier bekend is, dan zal er een arbeidsdeskundige van UWV op het bedrijf langskomen om de aanvraag te beoordelen. Vervolgens laat UWV weten waar u de voorziening mag bestellen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem contact op met Flynth via e-mail arbeidszaken@flynth.nl of telefoonnummer 026 – 354 26 00

Meer informatie over FLYNTH 'S-HERTOGENBOSCH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!