Veiligheidscultuur in de bouw staat nog in de steigers

  • Bouw

Om mensen langer door te kunnen laten werken in de bouw heeft de sector de afgelopen jaren flink haar best gedaan om verbetering aan te brengen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en gezondheid. Denk aan ergonomische metseltroffels, til hulpmiddelen en machines die steeds veiliger worden.

Veiligheidscultuur in de bouw staat nog in de steigers

Processen en machines zijn geoptimaliseerd. Er is voldoende wet- en regelgeving. Toch blijft het lastig om het aantal ongevallen en ziekteverzuim in de bouw fors te verlagen. De bouwnijverheid staat voor een enorme uitdaging. Het is de hoogste tijd om de veiligheidscultuur te verbeteren. Het gaat nu niet meer om materieel, maar om mensen!

Veilig gedrag

Je kunt wel een veilige machine op de juiste plek hebben, maar de gebruiker moet hem ook veilig gebruiken. En hoe vaak zien we het niet gebeuren dat een manager snel even een kijkje komt nemen op de bouw zonder helm of veiligheidsschoenen? “Veiligheid zit vooral in cultuur, houding en gedrag van mensen”, vertelt Pieter Visser, algemeen manager Advies bij Aboma. Werknemers- en werkgeversorganisaties maken zich sterk om de veiligheidscultuur van bouwbedrijven en gelieerde bedrijven in de bouwkolom te verbeteren.

Bouwkolom heeft unieke manier van werken

Visser: “In de bouw heb je een unieke manier van werken, omdat het overgrote deel wordt uitbesteed. Er lopen misschien wel 60 bouwvakkers gelijktijdig rond, maar ieder is van een ander bedrijf afkomstig. Die heb je dus niet direct in de greep. Ze zitten niet in jouw bedrijfscultuur. Ze nemen allemaal hun eigen veiligheidscultuur mee. Vaak zitten ze ook maar kort in het bouwproces, dus hoe ga je die meekrijgen in jouw veiligheidscultuur?”.

Veranderen van gedrag

De standaard methodieken werken niet in de bouw. “Gedragsverandering is geen doe-ding. Het is een proces”, zegt Visser. Aboma is specialist in keuringen en inspecties van materieel, certificering van kwaliteits- en veiligheidssystemen, adviseur op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu en aanbieder van cursussen, trainingen en opleidingen voor de bouw. Ze werken met gekwalificeerde veiligheidskundigen en adviseurs met een bouwkundige, civieltechnische of milieukundige achtergrond. De adviseurs helpen aannemers om veilig en gezond te kunnen bouwen en geven opdrachtgevers onafhankelijk advies bij de realisatie van een bouwobject. “Vaak starten we met het monitoren van het veiligheidsniveau, bijvoorbeeld aan de hand van de Veiligheidsladder. We doen meer dan 2.000 bezoeken per jaar aan bouwprojecten. We beoordelen belangrijke veiligheidsonderdelen en spiegelen ze aan de wet- en regelgeving. Vervolgens ondersteunen en adviseren we bedrijven structureel bij het opzetten en verbeteren van kwaliteitssystemen, organisatorische inrichting, cultuuronderzoeken en opleidingen en trainingen.” Aboma merkt de toenemende vraag. “Het begin is gemaakt. Het veranderen van de veiligheidscultuur staat in de steigers, maar dit is geen project met een einddatum.”, aldus Visser.

Onafhankelijke partner

Bent u op zoek naar een onafhankelijk kwaliteitskeurmerk voor uw materieel, arbeidsmiddelen of personenliften? Wilt u advies over gezondheid, veiligheid of milieu of zoekt u een bedrijf dat trainingen op dit gebied verzorgt? Aboma is úw onafhankelijke partner voor duurzaam bouwen aan veiligheid en kwaliteit!

Meer informatie over ABOMA:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!