Vergroot de betrokkenheid van uw medewerkers met de 12 factoren van employee engagement

 • Zakelijke dienstverlening

Slecht nieuws! Betrokken medewerkers zijn schaars. De kans is dus groot dat de betrokkenheid binnen jouw organisatie ook wel een boost kan gebruiken.

Vergroot de betrokkenheid van uw medewerkers met de 12 factoren van employee engagement

In een eerder artikel schreef de Arjan van Dijk Groep al dat je de betrokkenheid van je medewerkers verhoogt door aandacht aan ze te besteden. Bijvoorbeeld door een bedrijfsfeest te organiseren. Voordat je hieraan begint is het echtger wel verstandig om te weten hoe het met de huidige betrokkenheid van je medewerkers gesteld is. Oftewel, hoeveel pk heeft jouw motor? 

Betrokkenheid van medewerkers in beeld

Onderzoeksbureau Gallup doet al jaren onderzoek naar de betrokkenheid van medewerkers. Zorgen voor betrokken werknemers binnen je organisatie loont namelijk ontzettend. Dit zorgt voor een hogere productiviteit, winstgevendheid, klanttevredenheid en voor minder ziekteverzuim.

De onderzoekers van Gallup maken gebruik van de 12 factoren die employee engagement bepalen om de mate van betrokkenheid te meten. Deze factoren werden voor het eerst benoemd in 2006 in het boek ’12, The elements of great managing’ van Wagner & Harter. Door je medewerkers de 12 vragen te stellen breng je al snel de mate van betrokkenheid in kaart. Iedere keer dat er namelijk “nee” wordt geantwoord kun je dit meteen zien als een verbeterpunt.

De 12 factoren van employee engagement

 1. Ik weet wat van me verwacht wordt op het werk
 2. Ik heb de materialen/apparatuur die ik nodig heb om mijn werk goed te doen
 3. Op het werk heb ik de kans om wat ik het beste doe elke dag te doen
 4. In de laatste zeven dagen, kreeg ik lof voor het doen van goed werk
 5. Mijn begeleider, of iemand op het werk, is betrokken bij mij als persoon
 6. Op het werk lijkt mijn mening te tellen
 7. Er is iemand op het werk die mijn ontwikkeling stimuleert
 8. De missie van mijn organisatie geeft me het gevoel dat mijn werk belangrijk is
 9. Mijn medewerkers of collega’s zijn toegewijd om goede kwaliteit te leveren
 10. Ik heb een beste vriend op het werk
 11. In de afgelopen zes maanden heeft iemand met mij gesproken over mijn vooruitgang op het werk
 12. Het afgelopen jaar heb ik kansen gehad om te leren en te groeien

Investeren in huidige medewerkers

Zijn er veel verbeterpunten gekomen uit bovenstaande vragen? Dan is het hoog tijd om te gaan sleutelen, ofwel investeren in je huidige medewerkers! Zeker aangezien de huidige arbeidsmarkt aantrekkelijker is voor werknemers dan voor werkgevers. Hoe doe je dat dan precies? In eerste instantie begin je op de werkvloer. Luister naar je medewerkers en geef ze een platform om het aan te geven als ze iets dwars zit.

Investeer daarnaast ook buiten de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer in je werknemers. Zeggenschap geven is een goede manier om te zorgen voor betrokkenheid onder werknemers. Maak bijvoorbeeld gebruik van een app tijdens jaarvergaderingen of cijferpresentaties waar aanwezigen hun mening kunnen geven. Regel daarnaast dat er voldoende sneak previews en trainingen worden gegeven rondom de lancering van een nieuw product. Zo voelen je werknemers zich hier ook meer bij betrokken. De echte ‘trouwe honden’ geef je erkenning door een jubilarissendiner te organiseren.

Als laatste kun je investeren in je werknemers door ze in het zonnetje te zetten met een event, bijvoorbeeld een bedrijfsfeest. Dit is een geweldige gelegenheid om je medewerkers te bedanken voor hun inzet en ervoor te zorgen dat ze elkaar beter leren kennen. Ook geef je met een bedrijfsfeest ruimte voor een informele setting die de band tussen medewerkers en management versterkt. Events zijn daardoor een uitgelezen middel om met je medewerkers te communiceren en te achterhalen wat ze bezighoudt.

Het resultaat?

Wat is het resultaat van het verbeteren van je employee engagement? Een motor die op rolletjes loopt! De aandacht die je aan je medewerkers geeft komt namelijk 3 keer zo hard terug. Betrokken medewerkers zijn veel productiever en gelukkiger en zorgen daarmee voor een hogere klantvriendelijkheid. Ook melden betrokken medewerkers zich veel minder vaak ziek. De winstgevendheid van je bedrijf zal daardoor ongetwijfeld stijgen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het verbeteren van de employee engagement? Neem contact op met een van de Bedenkers van Beleving van de Arjan van Dijk Groep voor een bedrijfsfeest dat verbindt!

Meer informatie over ARJAN VAN DIJK GROEP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!