Vier dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een wikkelmachine

  • Logistiek & Vervoer

Een optimaal wikkelproces levert enorm veel voordeel op. Het is dan ook zinvol om na te gaan wat een verbeterslag van het wikkelproces jouw bedrijf oplevert. In de onderstaande blog geeft Bob Lemmen van Lantech advies over hoe u dit het beste aan kunt pakken voor uw bedrijf.

Vier dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een wikkelmachine

Foto: Lantech Q250 C Type Load

De verbeterslag wordt in de meeste gevallen gerealiseerd door het vernieuwen van machines. Een eenvoudige oplossing, maar voor veel bedrijven wel een behoorlijke investering.Toch betaalt die investering zich uiteindelijk ruimschoots terug. Want kies je de juiste machine dan leidt dat uiteindelijk tot minder foliegebruik, een verlaging van het aantal arbeidsuren en een vermindering van schadekosten. Dit roept de vraag op hoe je de juiste machine kiest. Om je op weg te helpen bespreek ik in dit blogartikel vier punten waarbij het loont om er tijdens het beslisproces extra aandacht aan te besteden. Neem je al deze punten mee in je keuzeoverweging, dan vergroot dat de kans dat je de juiste palletwikkelaar kiest en in de toekomst ook van alle voordelen van een goede palletwikkelaar profiteert. 

#1 Is de veiligheid van medewerkers gegarandeerd?

Hoewel een snel en efficiënt productieproces belangrijk is, staat de veiligheid van medewerkers altijd voorop. Met name bij apparaten die (deels) geautomatiseerd werken, draait en beweegt er het een en ander. Zo ook bij een (semi-) automatische palletwikkelaar. Zorg er daarom voor dat medewerkers veilig met de machines kunnen werken. Enerzijds door te kiezen voor een veilige machine, maar anderzijds ook door de machine op de juiste plek te plaatsen waarbij er voldoende ruimte naast het apparaat is. Train ook de medewerkers in hoe zij om moeten gaan met de machine. Informeer bij de leverancier of zij de medewerkers bijvoorbeeld een korte cursus aan kunnen bieden voordat zij met de machine gaan werken en zorg dat er altijd een aanspreekpunt is aan wie medewerkers vragen over de werkwijze van het apparaat kunnen stellen.

#2 Ga voor gebruiksgemak

Kies voor het gemak van alle medewerkers die met de machine gaan werken een gebruiksvriendelijke palletwikkelaar. Een goede (semi-) automatische palletwikkelaar zorgt ervoor dat het werken ermee minder moeite kost, maar ook dat ladingen consequent en kwalitatief goed gewikkeld zijn. Voor een optimale wikkeling speelt het wikkelpatroon, de wikkelkracht en het aantal omwikkelingen een belangrijke rol. Behoorlijk wat factoren dus, maar door de juiste machine te kiezen is het gebruiksgemak en de kwaliteit van de wikkelingen hoog. Hebben je ladingen altijd hetzelfde formaat? Dan kan de leverancier de standaard instellingen meteen voor je instellen. Maak het je medewerkers extra gemakkelijk door te kiezen voor een palletwikkelaar die op afstand geactiveerd kan worden. Zo kan de medewerker de machine vanuit de heftruck bedienen.

#3 Je investering terugverdienen? Ga voor betrouwbaarheid en duurzaamheid

Natuurlijk is het de bedoeling dat een investering in een nieuwe palletwikkelaar zichzelf uiteindelijk ruimschoots terugverdient. Maar hiervoor is het wel belangrijk dat een machine duurzaam en betrouwbaar is. Als logistiek bedrijf of producent wil je stilstand in het snelle logistieke proces tenslotte zien te voorkomen. Om dit te bereiken en behouden moet een machine in ieder geval betrouwbaar zijn. Hierdoor worden extra kosten voorkomen en kun jij klanten een constante levering van goed verpakte garanderen bieden. Daarnaast is het minstens zo belangrijk dat de machine lang meegaat. Het is immers een investering waarvan bedoeld is dat deze zichzelf terugverdient en voordelen oplevert gedurende langere tijd. Zorg bij de keuze van een machine daarom ook dat van tevoren duidelijk is hoe het zit met garantie en bekijk ook hoe de (technische) support vanuit de leverancier geregeld is.

#4 Een goede palletwikkelaar creëert stabiele ladingen

Met de (semi-)automatische palletwikkelaar wil je schadekosten uiteindelijk zoveel mogelijk voorkomen. Dit realiseer je door een palletwikkelaar te kiezen waarmee je stabiele ladingen creëert. De machine voorziet de lading onder meer van exact de juiste containment force: de kracht waarmee de lading omwikkeld wordt maal het aantal omwikkelingen. Zo zie je met de machine uiteindelijk wat de totale kracht van de folie op de lading is en kan deze precies aangepast worden aan de ladingen. De lading wordt vervolgens met een foliekabel aan de pallet bevestigd de lading niet van de pallet schuift of valt. Tot slot willen we benadrukken dat je je van tevoren goed moet laten informeren over de juiste instellingen van de machine, zo haal je uiteindelijk zoveel mogelijk uit de (semi-) automatische palletwikkelaar. Kies daarom bij de aankoop van een palletwikkelaar voor een leverancier die onder meer hulp aanbiedt bij het vinden van de juiste instellingen.

Klaar voor een optimaal wikkelproces?

Ga je voor optimaal resultaat? Dan zijn goede machines onmisbaar en is het zaak bovengenoemde punten in gedachte te houden bij het kiezen van een nieuwe palletwikkelaar. Wil je meer weten over het gebruik en de werking van een (semi-)automatische palletwikkelaar, kijk dan op de website van Lantech

Meer informatie over LANTECH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!