Voorbereid zijn op de nieuwe regels in de arbeidsmarkt

  • Zakelijke dienstverlening

De arbeidsmarkt is weer volop in beweging. Medewerkers inlenen en flexwerkers inzetten gaat door nieuwe regelgeving een stuk complexer worden. Gelukkig zijn er vakmensen om op terug te vallen.

Voorbereid zijn op de nieuwe regels in de arbeidsmarkt

Bedrijven kunnen op een bijzondere manier ontstaan. Soms heeft een ondernemer bepaalde producten of diensten nodig en besluit hij om deze zelf aan te gaan bieden. Een succesvol voorbeeld daarvan is het in 2009 opgerichte Zeeuwse DES Detach B.V. uit Middelburg, gespecialiseerd in werving & selectie, uitzendwerk, detachering n HR diensten. DES Detach kwam voort uit HDV Steigerbouw en is inmiddels al 10 jaar een zusterbedrijf. Commercieel manager Lennard Kerkhove vertelt: “We zijn flink gegroeid in die 10 jaar. Er wordt lang niet meer alleen gewerkt voor de bouwsector, maar zijn tevens volop actief in andere sectoren zoals de schoonmaak, havens en industrie.

In heel Nederland

DES Detach werkt met name voor opdrachtgevers in Zuidwest-Nederland. “Maar we zijn ook wel eens elders actief, vaak bij projecten van vaste klanten. Dan verhuist een team tijdelijk mee, of we zoeken in die regio naar medewerkers.” Deze vorm van dienstverlening en ondersteuning vraagt om heel veel flexibiliteit, precies waar het vierkoppige team van Lennard erg goed in is geworden. “Dat moet je wel zijn om het in deze sector te blijven waarmaken”, legt de gedreven manager uit. “We leggen daarbij de focus graag op service verlenen maar zorgen er natuurlijk óók voor dat tarieven interessant blijven voor onze opdrachtgevers.”

Complex

De aangetrokken economie maakt het momenteel best ingewikkeld om voor bepaalde functies mensen te vinden, weet Kerkhove uit de praktijk. “Je moet echt al je ervaring, netwerk en andere opties inzetten om te voldoen aan de vraag van opdrachtgevers. Ten opzichte van een aantal jaren is het bijna omgekeerd denken geworden.” Hij voorziet echter een nieuwe verschuiving op de arbeidsmarkt, als de nieuwe kabinetsplannen in werking treden.

De overheid wil flexwerken anders gaan reguleren, door flexwerkers meer zekerheden te bieden. Niet iedereen is ervan overtuigd of de aangekondigde aanpak dit ook in de hand werkt maar het betekent wel dat er in 2020 nieuwe regels gelden ten opzichte van bijvoorbeeld nulurencontracten. Ook aan inlenen worden nieuwe eisen gesteld, die meer risico’s in kunnen houden voor werkgevers. “Maar er is vooral nog heel veel onzeker” stelt Lennard vast. “Veel regels zijn nog niet of maar deels bekend. Er komen waarschijnlijk ondergrenzen aan het aantal uren dat je een werknemer moet bieden, maar cijfers en percentages hebben we nog niet.” Wel is hij ervan overtuigd dat veel bedrijven hun personeelsbeleid danig op de schop moeten gaan gooien.

Er is hulp!

Gelukkig sta je er als ondernemer niet alleen voor. Een bedrijf als DES Detach beschikt niet alleen over de vaardigheden om mensen te vinden voor bepaalde functies, het is tevens een prima adviseur. “Voor ons is het natuurlijk ook van groot belang dat we zo snel mogelijk weten wat er kan en mag. Er komt geregeld, al dan niet direct van de overheid, nieuwe informatie binnen en we zitten er bovenop! Die kennis kunnen we ook inzetten om andere organisaties te adviseren, zelfs als aparte dienst.” Bedrijven die geïnteresseerd zijn, zijn van harte uitgenodigd voor een eerste vrijblijvende kennismaking.

Auteur: Hans-Jorg van Broekhoven

Meer informatie over DES DETACH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!