Voorkom boetes: Wet voor Luchtbehandelingssystemen nu van kracht

  • Technologie

Vanaf 1 januari 2016 is de ErP-verordening 1253/2014 (Energy Related Products) voor ventilatie-producten van kracht. Nieuwe luchtbehandelingskasten moeten vanaf dat moment voldoen aan strengere Europese milieueisen.

Voorkom boetes: Wet voor Luchtbehandelingssystemen nu van kracht

Niet alle installateurs en adviseurs in de bouwsector lijken zich daar voldoende van bewust. Een overtreding kan tot zeer hoge boetes leiden.

Europese reductie CO2-uitstoot

Het doel van deze nieuwe wetgeving is om elektriciteits- en warmteverbruik te reduceren en de Europese CO2-uitstoot jaarlijks met 45% te verminderen. Apparaten die niet aan de ErP-richtlijnen voldoen mogen dus niet meer worden geleverd. In 2018 worden de energie eisen nog verder aangescherpt. Dit heeft nogal wat gevolgen voor de nieuwbouw en vervangingsmarkt:

  • Luchtbehandelingskasten (LBK’s) worden groter
  • Technische ruimtes worden daardoor ook groter
  • LBK’s voor mechanisch gebalanceerde ventilatie moeten worden voorzien van warmteterugwinning (WTW) met een minimum rendement.
  • Ventilatoren moeten regelbaar worden en een specifieke hoeveelheid energie gebruiken in relatie tot de WTW.
  • Voor strikt gescheiden luchtstromen moet er een twincoil-systeem toegepast worden.

Apparaten die niet voldoen aan de ErP-verordening mogen vanaf 1 januari 2016 geen CE markering meer dragen.

Minder verzuim door goede luchtbevochtiging

Het belang van de juiste luchtvochtigheid wordt door veel bedrijven en in veel gebouwen onderschat. Als de luchtvochtigheid (en daarmee het zuurstofniveau en stofgehalte) op peil is, verhoogt dit de productiviteit, medewerkers werken prettiger en worden minder snel ziek én producten kunnen langer en tegen betere kwaliteit bewaard blijven.

“Gebouwen worden gebouwd voor mensen, om in te wonen of te werken. In een gebouw wil je prettig verblijven. Voldoende licht, geen overlast van geluid en voldoende frisse lucht. Met name dit laatste aspect is duur. Hoe groter het kantoorgebouw, des te meer medewerkers en des te meer verse luchttoevoer nodig is om te voorkomen dat men met hoofdpijn, geïrriteerde ogen of zelfs huidirritaties naar huis gaat. We zien vaak dat bedrijven juist hierop bezuinigen. Met deze Wet is dit gelukkig verleden tijd”, vertelt Ron Brands, Senior Adviseur bij Cumulus, specialist in luchtbevochtiging.

Bonustip voor installateurs en adviseurs

Check of de nieuwbouw of vervangingsplannen voldoen aan de ErP-richtlijnen. Zo niet, ga dan in gesprek met uw opdrachtgever en/of klant en pas offertes aan waar nodig. Dit voorkomt hoge boetes die vaak hoger zijn dan de kosten van een project.

Heeft u vragen over de luchtbevochtigingssystemen van Cumulus of de ErP-richtlijnen? Neem contact op met 0485-478855 of stuur uw vraag naar info@cumulus.nl

Michaël Verduijn

Meer informatie over CUMULUS NEDERLAND B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!