Voorkom een gesloten slagboom: bereid u voor op de Brexit

  • Financieel & Juridisch

Met nog ruim 100 dagen tot de Brexit is er nog veel onduidelijk. Eén ding is echter vrijwel zeker: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) de Europese Unie (EU).

Voorkom een gesloten slagboom: bereid u voor op de Brexit

Daarna maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de interne markt en de douane-unie van de EU, waardoor het vrije verkeer van goederen eindigt.

Nieuwe handelsafspraken en extra formaliteiten

Door de Brexit gaan er andere handelsafspraken gelden met het Verenigd Koninkrijk. Denk bijvoorbeeld aan douanecontroles, voorschriften voor im- en export en kwaliteitseisen. Dat zorgt direct voor extra administratieve verplichtingen. Waar je als ondernemer nu met een contract en een BTW-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, zul je straks rekening moeten houden met minimaal 7 extra formaliteiten. Indien je die formaliteiten niet op orde hebt, kan het zomaar zijn dat je op 30 maart 2019 letterlijk voor een gesloten slagboom komt te staan. Het is derhalve raadzaam om u reeds nu goed voor te bereiden op de Brexit.

Brexit Impact Scan

Allereerst heeft u altijd een EORI-nummer nodig voor handel met niet EU-landen. Vervolgens is het afhankelijk van uw manier van zaken doen wat u nog meer moet regelen. Om de mogelijke gevolgen van de Brexit op uw bedrijf vast te stellen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de Brexit Impact Scan ontwikkelt, welke via de website van het RVO te raadplegen is. Aan de hand van diverse vragen laat de scan de impact van de Brexit op uw onderneming zien. Zaken die in de scan aan de orde komen zijn onder meer im- en export, intellectueel eigendom, gebruik van digitale diensten, transport en toeleveranciers.

Actueel advies

Doordat de onderhandelingen over de Brexit nog steeds lopen, kunt u nog geen rechten aan de scan ontlenen. Wel geeft de scan het beste actuele advies voor uw bedrijf, aangezien de onderliggende informatie telkens up to date gehouden wordt. Heeft u naar aanleiding van de Brexit nog vragen? Raadpleeg dan de website van advieskantoor Hendriks van Bergen & Smulders. Zij vertellen u graag meer.

Meer informatie over HENDRIKS VAN BERGEN & SMULDERS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!