Voorkom Legionella, laat de kraan lopen!

 • Toerisme & Recreatie

Met de vakantieperiode in het vooruitzicht kan het bij veel bedrijven voorkomen dat er kranen een periode niet gebruikt worden. Zeker met dit warme weer is het van belang dat kranen voor gebruik doorgespoeld worden.

Voorkom Legionella, laat de kraan lopen!

Warm weer

Bij aanhoudend warm weer kan de temperatuur van het water in de leidingen oplopen. Wanneer dit water langere tijd stil staat kan de Legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, een probleem vormen. De Legionellabacterie vormt namelijk een probleem wanneer zij zich heeft kunnen vermenigvuldigen. Dit kan gebeuren in stilstaand water met een temperatuur tussen 25 en 50 graden Celsius. Dit kan plaatsvinden in de waterleiding wanneer je een kraan lang niet gebruikt bijvoorbeeld in de vakantieperiode. Het is dus van belang dat u kranen en slangen goed laat doorlopen voor u weer aan de slag gaat. 

Tips om legionella te voorkomen

 1. Laat de kraan doorlopen

  Laat alle kranen goed doorlopen met koud water net zolang tot er alleen nog koud water uit de kraan komt. U kunt dit voelen aan het uitstroomstuk van de kraan: als dit voelbaar koud wordt, is de leiding genoeg doorgespoeld.
 2. Spoel douchekoppen uit

  Spoel eventuueel aanwezige douche(koppen) bij eerste gebruik vijf minuten door met water met een temperatuur van minimaal 60 graden celsius.
 3. Voorkom nevel

  Let op dat er, bij het doorspoelen, geen nevel ontstaat in de douches: leg de douchekop in een emmer water met daaroverheen een dweil tegen de waternevel.
 4. Gebruik heet water

  Als u aparte leidingen heeft voor warm water kun je die het beste een tijdje met heet water door laten lopen.
 5. Bewaar producten op een koele plek

  U kunt het beste een tuinslang na gebruik leeg laten lopen en op een koele plek opbergen. Wanneer u de tuinslang wilt gebruiken, spoel deze dan eerst door met koud water.

Drinken geen risico

Besmetting met de Legionellabacterie vindt plaats via de longen. De infectie wordt overgebracht door het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water, verspreid in de lucht. De ziekte is niet besmettelijk. Het kan dus niet van mens op mens worden overgedragen. Ook water drinken vormt geen risico.

Verschijnselen

Bij verschijnselen als koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten kan er sprake zijn van een Legionellabesmetting. Als je tot een risicogroep behoort en na uw vakantie last heeft van één of meer van de ziekteverschijnselen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een dokter. Onder de risicogroep behoren ouderen, zware rokers en mensen die afweerverstorende geneesmiddelen gebruiken na bijvoorbeeld een orgaantransplantatie.

Deze ondernemerstip is afkomstig van Hydroscope. Deze Bredase organisatie, een dochteronderneming van Brabant Water, is het grootste drinkwateradviesbureau van Nederland.

Meer informatie over BRABANT WATER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!