Waarom machinebouw en outsourcing goed samengaan

  • Industrie

In de machinebouw is er vanuit de klant steeds meer vraag naar maatwerk. Hierdoor is het ook een steeds grotere uitdaging om inkoopkosten zo laag mogelijk te houden en de doorlooptijd beheersbaar te houden. Terwijl u dit wel wilt realiseren vanwege de enorme druk op prijzen en levertijden.

Waarom machinebouw en outsourcing goed samengaan

Omdat iedere klant een afwijkende vraag kan hebben is serieproductie onvoldoende mogelijk en krijgt u pas laat in het proces te horen welke klantspecifieke onderdelen u moet produceren of bestellen. Daardoor is het moment van leveren lastig te voorspellen en kunt u geen garantie geven op een korte doorlooptijd tegen lage kosten.

Een productiepartner kan u helpen bij het creëren van een slimme modulaire productstructuur om zodoende outsourcing mogelijk te maken. Om daarmee aan de vraag van eindklanten te voldoen én verzekerd te zijn van een concurrerende kostprijs en korte levertijd. 

Van engineering to order naar configure to order

Het meedenken van een productiepartner gaat in dit geval verder dan alleen vraagstukken omtrent productie. Het kan zijn dat uw product nog niet ‘rijp’ genoeg is voor outsourcing, omdat de diversiteit naar de eindklant groot is en er onvoldoende modulariteit in de machine aanwezig is. Met andere woorden: door de productarchitectuur zijn er per klantvraag nog te veel aanpassingen aan het design nodig. Hierdoor moet per aanvraag of bestelling het engineeringsteam aan de slag om de machine op maat te maken.

Een partner kan u helpen om deze ‘verstoringen’ te minimaliseren door de productstructuur aan te passen naar testbare modules; van Engineering To Order (ETO) naar Configure To Order (CTO). Op deze manier komt er geen engineer meer aan te pas bij iedere bestelling, maar is het toch mogelijk om — binnen bepaalde kaders — te voldoen aan specifieke klantwensen. De engineeringscapaciteit die dan beschikbaar komt kan de organisatie vervolgens inzetten om nieuwe ontwikkelingen vorm te geven.

Vergroot flexibiliteit met een productiepartner

De vraag naar maatwerk vanuit de klant vraagt om meer flexibiliteit. Dit kunt u realiseren door een modulaire productstructuur te creëren en dit te combineren met het uitbesteden van de productie. Met outsourcing legt u de productie in handen van een gedegen gemanagede supply chain met zorgvuldig geselecteerde toeleveranciers en productiepartners die diepgaande kennis van bewerkingstechnologieën hebben. Hierdoor kunt u rekenen op een concurrerende integrale kostprijs.

U zadelt uw productiepartner als het ware op met uw ‘probleem’. Maar omdat bij deze partner de volledige focus ligt op productie, zijn zij in staat om u de beste prijs aan te bieden. Zij denken met u mee hoe u snel en tegen zo laag mogelijke kosten aan de specifieke vragen van klanten kunt voldoen. Jarenlange ervaring in CTO engineering en in het produceren van modulaire systemen bieden u deze opportunity.

Outsourcing levert ook op een ander vlak nog voordelen op. Door de productie uit te besteden hoeft uw organisatie intern niet in te investeren om aan de toenemende vraag te voldoen en kan de groeistrategie verder vorm gegeven worden. Kortom, een partner met de juiste kennis en kwaliteiten kan u helpen om aan de vraag van de markt te voldoen mét de garantie op lage integrale kosten en een korte levertijd.

Niet voor iedereen een  geschikte strategie

Het is echter wel zo dat outsourcing niet voor ieder bedrijf een geschikte strategie is. Of het rendabel is hangt af van verschillende factoren , zoals inkoopregio, complexiteit en productstructuur. Om u te helpen te bepalen of outsourcing rendabel is voor uw organisatie heeft MTA B.V. uit Helmond een Outsourcing Scan opgesteld. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is 14 vragen beantwoorden en daarna ontvangt u een indicatie of outsourcing een geschikte strategie is en waarom dit wel of niet zo is.

Meer informatie over MTA B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!