Wanneer ben je als bestuurder van een bv verplicht verzekerd?

  • Financieel & Juridisch

Wanneer je bestuurder van een bv bent, bestaat er de mogelijkheid dat je, net als een reguliere werknemer, verplicht verzekerd bent voor algemene werknemersverzekeringen zoals de ziektewet en de werkloosheidswet.

Wanneer ben je als bestuurder van een bv verplicht verzekerd?

Ook hier is echter een uitzondering mogelijk. Van Loon Netwerk Notarissen legt het u uit aan de hand van de dga-regeling met een bijpassend voorbeeld.

Dga-regeling

Wanneer de zogenaamde dga-regeling van toepassing is, zijn bestuurders van een bv niet verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen. Kort door de bocht is dat het geval in een van de volgende twee situaties:

  1. De bestuurder kan als aandeelhouder zijn eigen ontslag tegenhouden 
  2. Er zijn meerdere aandeelhouders met gelijke zeggenschap

Let op: Als er een nieuwe aandeelhouder komt, dan kan het zijn dat je daardoor niet meer voldoet aan de voorwaarden van de dga-regeling. In dat geval moet je dus ineens wél premie gaan betalen.

Een voorbeeld

Sander en Jaap hebben ieder de helft van de aandelen in een bv en zijn tevens de bestuurders van die bv. Na verloop van tijd gaan zij samenwerken met Ines. Ines krijgt 20% van de aandelen en Sander en Jaap ieder 40%. Tot de samenwerking met Ines vielen Sander en Jaap als bestuurder onder de dga-regeling. Daardoor hoefde geen premie voor hen te worden betaald. Door de samenwerking kan dit zijn veranderd. Beslissend is of Sander en Jaap met 40% van de aandelen hun eigen ontslag kunnen tegenhouden.

Meer informatie over LOON NETWERK NOTARISSEN, VAN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!