Wanneer heeft de bouwwereld te maken met auteursrechten?

  • Bouw

Dat er op foto’s en teksten auteursrecht rust is bij menig ondernemer bekend, maar wist u dat intellectueel eigendom ook een rol speelt in de bouwwereld? Eigenaren die willen renoveren en verbouwen, passend binnen de huidige trend van transformatie van gebouwen, dienen rekening te houden met het auteursrecht van de maker.

Wanneer heeft de bouwwereld te maken met auteursrechten?

Bij het ontwerpen heeft de maker immers creatieve keuzes gemaakt. Maar hoe zit dit dan precies? Hoe achterhaal je wie de maker is en wanneer de bouwwereld te maken heeft met auteursrechten? Lara van den Bouwhuijsen-van der Hoeven van Hevo zocht het voor u uit.

Intellectueel eigendom in het bouwrecht

De oorspronkelijk architect van museum Naturalis, Fons Verheijen, heeft begin maart via de rechter afgedwongen dat de verbouwing werd stil gelegd. Die verbouwing is in strijd met zijn auteursrecht op het gebouw, vond Verheijen. De verbouwing moet ertoe leiden dat het museum wordt verbouwd tot kantoor met een depot. Er wordt een nieuw museum naast gebouwd. Inmiddels is de zaak gezamenlijk opgelost. In 2015 eist architect Hans Ruijssenaars het staken van de verbouwing van het voormalige Ministerie van Economische Zaken (EZ) in Den Haag in verband met schending van zijn rechten. En zo zijn er meer voorbeelden.

Het volledige artikel van Hevo leest u hier.

Meer informatie over HEVO B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!