Wat is de voornaamste reden dat dozenopzetmachines vastlopen?

  • Industrie

Op die vraag bestaat geen eenvoudig antwoord. Maar in het kort kun je stellen dat er iets mis is gegaan tijdens de opzetcyclus. Het in Cuijk gevestigde Lantecht vertelt u er meer over in deze ondernemerstip.

Wat is de voornaamste reden dat dozenopzetmachines vastlopen?

Zie het ongeveer zo: net als een vlinder doorgaat de Amerikaanse vouwdoos een soort metamorfose. Hij begint als een plat, gestanst stuk golfkarton (de zogenaamde plano) en komt uit de dozenopzetmachine te voorschijn als een volledige doos, gesloten van onderen en klaar voor gebruik.

Opzetmachine taak

De taak van de opzetmachine bestaat eruit de plano aan te pakken, de doos op te zetten en de bodemkleppen (met tape of hotmelt) dicht te plakken. Als alles goed is verlopen, is de nieuwe doos nu haaks – alle hoeken 90 graden – en klaar voor zijn ontworpen doel: makkelijk inpakbaar en stapelbaar en maximaal bescherming biedend aan de inhoud.

Dit is lastiger dan het op het eerste gezicht misschien lijkt. Er moeten verschillende dingen in de juiste volgorde en binnen de juiste tijd gebeuren. Zo moet(en):

  • de plano in het magazijn van de opzetmachine geladen worden;
  • de plano van het magazijn naar het opzetstation van de machine verplaatst worden;
  • de plano opengeklapt (opgezet) worden, met alle hoeken haaks;
  • de bodemkleppen dichtgevouwen worden;
  • de bodem van de doos dichtgeplakt worden.

Dus elke keer dat de doos verplaatst of naar een ander deel van de opzetmachine verhuisd wordt, kan er potentieel 'iets mis gaan' en de machine vastlopen.

Betere dozenopzetmachines

De betere dozenopzetmachines zijn echter zo ontworpen dat ze goed met zulke overgangen om kunnen gaan en de bijbehorende problemen overwinnen. De allerbest presterende machines gebruiken bijvoorbeeld aangedreven aanvoerbanden voor het magazijn, zodat ze de plano nauwkeurig beheerst naar het opzetstation kunnen overbrengen. Een door zwaartekracht aangedreven magazijn is onvoorspelbaarder, met weinig tot geen controle over de plano, en zal dus veel eerder geneigd zijn te storen.

De beste teams productontwikkelaars besteden ook veel aandacht aan het mechanisme dat de plano’s van elkaar scheidt, om zich ervan te verzekeren dat er maar één plano tegelijk doorgaat naar het opzetstation. Een slecht ontwerp van dit essentiële onderdeel leidt geheid tot storingen.

Risicovolle overgang

De uiteindelijke verplaatsing van de plano naar het opzetstation is ook een risicovolle overgang. Niet alleen moet de plano mooi vrijkomen uit het magazijn, hij moet ook op de juiste manier uitklappen, met de aan elkaar grenzende vlakken haaks op elkaar en de tegenover elkaar gelegen vlakken parallel. De beste opzetmachines gebruiken hiervoor een vacuüm afnameraam.

Dit systeem gebruikt verstelbare zuignappen die twee zijden van de plano stevig vastgrijpen, terwijl het frame de plano dwingt tot de juiste, rechte doos uit te klappen. Het afnameraam is vooral erg goed in het opvangen van kleine fabricagefouten in de plano, die gedwongen wordt toch goed uit te klappen. Dit is nog een voorbeeld van hoe voldoende aandacht voor en beheersing van kritieke overgangen de kans op vastlopen vermindert.

Bodemkleppen dichtvouwen

Als de doos eenmaal recht staat, moet die rechtheid nog geborgd worden door de bodemkleppen dicht te vouwen. Dit al bewegend doen is erg lastig en leidt vaak tot storingen. Het is beter de doos stil te houden tijdens het dichtvouwen. Alweer een voorbeeld van hoe door de doos goed onder controle te houden, de kans op vastlopen vermindert en er een rechte doos aan het sluitstation afgeleverd wordt – nog zo'n kritieke overgang.

Het sluitstation bevat 2 transportbanden die de lange zijden van de doos aangrijpen en deze over de tape- of lijmsluiter transporteren om de bodemkleppen dicht te plakken. Ook kleine breedteverschillen tussen de dozen als gevolg van productievariaties in de plano's kunnen weer leiden tot vastlopen.

Als de doos te breed of smal is voor de zijtransportbanden, is de kans op storing groot tenzij er maatregelen genomen worden. Betere machines lossen dit op door de banden verend op te stellen. Zo kunnen ze breedteafwijkingen opvangen, terwijl ze de doos toch stevig genoeg in bedwang houden om deze te vervoeren en goed dichtgeplakt te krijgen.

Een kleine opmerking over dozenkwaliteit

Er zijn genoeg kwaliteitsaspecten aan golfkarton dozen. Maar voor ons doel zijn vooral de huidige trends belangrijk richting dunner karton en meer hergebruik van grondstoffen.

Deze dozen vormen een uitdaging voor vele dozenopzetters, vaak met onacceptabele en onnodige hoeveelheden uitval tot gevolg. De kwaliteit van de dozenopzetter is tegenwoordig dan ook belangrijker dan ooit om bedrijven te helpen hun kosten- en duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Elke respectabele fabrikant van dozenopzetmachines zal er geen problemen mee hebben uw vouwdozen op hun machines te testen en zal graag met u samenwerken om het maximale uit uw dozenopzetter te halen.

Meer informatie? Contacteer Lantech

Meer informatie over deze ondernemerstip? Ga naar de website van Lantech.

Meer informatie over LANTECH:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!