Wat je moet weten over de informatieplicht energiebesparing

 • Zakelijke dienstverlening

Vanaf 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor alle bedrijven die jaarlijks 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken. Valt jouw bedrijf in die categorie? Dan moest je vóór die datum alle uitgevoerde energiebesparende maatregelen gerapporteerd hebben in het eLoket van RVO.

Wat je moet weten over de informatieplicht energiebesparing

Heb je op 1 juli a.s. je maatregelen nog niet officieel gerapporteerd? Dan ben je in overtreding en kun je bezoek krijgen van de gemeente of omgevingsdienst. 

Stappenplan

 1. Doe de check - Als eerste is het van belang om na te gaan of jouw bedrijf een energiebesparings- en informatieplicht heeft. RVO heeft een stappen plan ontwikkeld waarmee je dit eenvoudig kunt checken. Stappenplan RVO
 2. Bepaal erkende maatregelenlijst (EML) - Om het gemakkelijker te maken is voor negentien bedrijfstakken een ‘Erkende Maatregelenlijst’ (EML) opgesteld. Valt jouw bedrijf binnen een van deze EML’s dan ben je automatisch verplicht om te voldoen aan de informatieplicht. Overzicht EML
 3. Vraag eHerkenning aan - Vraag eHerkenning niveau 1 aan. Doe dit tijdig, het duurt circa 5 werkdagen voordat deze geregeld is.
 4. Rapporteer in het eLoket - Log in op het eLoket van RVO en rapporteer de erkende maatregelen die je hebt genomen. Heb je andere energiebesparende maatregelen genomen? Ook die kun je hier invoeren.

Voor meer hulp kun je gebruikmaken van energiescans, informatiebijeenkomsten in de regio bijwonen of je aansluiten bij energiebesparingsprojecten. Kijk hieronder verder voor meer informatie

Wat heb je nodig?

Om geen extra tijd kwijt te zijn met het rapporteren in het eLoket is het handig om alle gegevens die u nodig hebt alvast klaar te leggen! Soms vraagt dit wat voor bereiding. eHerkenning aanvragen kost zelfs een paar dagen. Dus bereid u goed voor dit voorkomt dat u vastloopt.

Wat heeft u nodig:

 • eHerkenningsmiddel, met bijbehorende login-gegevens (gebruikersnaam en wachtwoord)
 • Adresgegevens per vestiging
 • Contactgegevens van de verantwoordelijke
 • Energieverbruik over 2017 of 2018
 1. Kleinverbruik: zie de laatste jaarafrekening
 2. Grootverbruik: maandfacturen opgeteld over 1 jaar
 3. Eigen opwekking via zonnepanelen of windmolen over zelfde periode
 4. Omrekenfactoren voor alternatieve brandstoffen of warmte

Bekijk ook de Handleiding eLoket Informatieplicht energiebesparing van RVO.

Bijeenkomsten

Tijdens alle bijeenkomsten van VNO-NCW Midden zal de komende tijd aandacht besteed worden aan de Wet informatieplicht energiebesparing. In 10 min krijgt u de belangrijkste aandachtspunten te horen. Wilt u een van deze bijeenkomsten bijwonen meld u zich dan via de site aan.

Daarnaast organiseren we in samenwerking met de Provincies en omgevingsdiensten bijeenkomsten die helemaal toegespitst zijn op de Wet. Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor iedereen die te maken gaat krijgen met de Wet.

Toolkit

Wilt u zelf ook communiceren over de Wet informatieplicht energiebesparing? Dat kan natuurlijk. Wij hebben verschillende middelen opgesteld die u met uw achterban kunt delen. Zo zijn er een flyer, een powerpoint-presentatie en verschillende social media berichten. Heeft u hier interesse in stuurt u ons dan even een mail dan helpen wij u graag verder.

Scans energiebesparing

Om meer inzicht te krijgen in uw energieverbruik en de registratie bij het e-loket makkelijker te doorlopen is het handig om alvast een energiescan uit te voeren. Bijvoorbeeld:

Voor kantoren, horeca en detailhandel: MKB Energy Check-Up

Voor bedrijven Achterhoek: DOE-Scan.

Voor bedrijven Noord-Veluwe: Energieke Noord-Veluwse Bedrijven /Flyer /Subsidie.

Voor Metaalbedrijven: Scan MetaalUnie voor metaalbedrijven.

Uiteraard zijn er meer scans in omloop, bijvoorbeeld de EnergieFitScan van Essent en de energiescan van Ecomatters.

Vragen

Heeft u vragen? Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u een bijeenkomst organiseren neem dan contact met ons op! Dit kan door en mail te sturen naar Maaike Goinga met als onderwerp ‘Informatieplicht Energiebesparing’

Wanneer gaat de Informatieplicht Energiebesparing in? Hoe vraag u een eHerkenning aan? En wat gebeurt er dan met uw gegevens? Op de FAQ-pagina van de WATT-website vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Op de website staan ook ervaringen van andere ondernemers en het laatste nieuws .

Recentelijk heeft er ook een webinar over het onderwerp plaatsgevonden. Deze kun u hier terugkijken. Mocht u naar aanleiding van deze video vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie over VNO-NCW Midden:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!