Wat kunnen cobots (collaborative robots) betekenen voor industriële bedrijven?

  • Technologie

Wereldwijd is de industrie momenteel volop in beweging. Overal zie je bedrijfsprocessen gedeeltelijk geautomatiseerd worden. Een relatief nieuwe trend daarin is de samenwerking op de werkvloer tussen mens en machine. Geen volledig geautomatiseerde productielijn, maar een proces waarbij de mens nog altijd centraal staat en - in letterlijke zin - hulp krijgt van robots.

Wat kunnen cobots (collaborative robots) betekenen voor industriële bedrijven?

Deze samenwerkende robots worden cobots genoemd, de verkorte versie van de Engelse term collaborative robots.

Hoe werkt het?

Robotbouwers hebben slimme apparaten ontwikkeld die met behulp van sensoren in staat zijn om de bewegingen van mensen te volgen en die te imiteren. Neem je als werknemer zo’n cobot - letterlijk - bij de arm en maak je er vervolgens een bepaalde beweging mee, dan kan de robot die beweging al na korte tijd feilloos imiteren. Zo kun je een cobot in een paar uur tijd opleiden tot collega op de werkvloer. Daarmee heb je er dus een onvermoeibare, niet voor ziekte vatbare en uiterst secuur werkende medewerker bij.

Waarvoor worden ze ingezet?

Een cobot kun je voor allerlei toepassingen inzetten. Je kunt het apparaat tot taak geven om te lassen, te polijsten of andere materiaalbewerkingen te doen. Maar net zo gemakkelijk kan een cobot dozen op pallets stapelen of juist vanaf een pallet op een lopende band zetten. En wat dacht je van cobots die bestellingen klaarzetten of in een doos doen? De mogelijkheden zijn bijzonder groot en doordat de cobots steeds voordeliger geproduceerd kunnen worden, wordt industriële automatisering bereikbaar voor vrijwel elke ondernemer.

Wat levert het op?

Een hogere productiecapaciteit, zonder dat daarvoor extra personeel aangenomen hoeft te worden. Het huidige personeelsbestand blijft gewoon intact, want de cobots werken samen met de mensen in het bedrijf. Een voordeel is natuurlijk wel dat die cobots gewoon door kunnen gaan als de mens even gaat pauzeren. Al met al sla je dus een efficiencyslag die belangrijk is om de concurrentie voor te kunnen blijven. We kunnen gerust stellen dat in bepaalde bedrijfstakken de inzet van cobots inmiddels onvermijdelijk is geworden.

Wat zijn de verwachtingen?

Voor de komende vier jaren wordt een verdrievoudiging van de omzet in cobots verwacht. In twee jaar tijd zullen er naar schatting twee miljoen (!) van dergelijke cobots bijkomen. En daarmee zijn we er nog lang niet. Deze grootschalige technologische revolutie is voorlopig nog niet ten einde. De verwachtingen hierin zijn dus zeer hooggespannen!

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!