Wat zijn de voordelen van CNC frezen?

  • Technologie

CNC frezen is een subtractieve productietechnologie. Naar alle waarschijnlijkheid is dit nu nog moeilijk te begrijpen, maar eigenlijk is het best simpel. Objecten zullen namelijk geproduceerd worden door materiaal te verwijderen uit een solide blok, wat ook wel het werkstuk of blanco wordt genoemd. Lees er alles over in dit artikel.

Wat zijn de voordelen van CNC frezen?

Bij het CNC frezen maakt men gebruik van diverse snijgereedschappen om tot het eindproduct te komen. Dit is dus wel heel anders dan het 3d printen Rotterdam, wat juist een additieve technologie is. Ook is het een andere methode dan de formatieve techniek, waarbij je met name kunt denken aan spuitgieten. Wat de voordelen is van het CNC frezen lees je hieronder.

Snelle productie en levertijden

Eén van de grote voordelen van het CNC freeswerk is het feit dat het een snel proces is. Hierdoor zal de productie dus ook snel zijn, terwijl de producten ook snel geleverd kunnen worden aan de klant. Dit komt onder meer doordat de moderne CNC systemen veel vooruit zijn gegaan in de laatste jaren. Ditzelfde geldt tevens voor de CAM software en digitale toeleveringsketens. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de productietijden een stuk korter zijn geworden dan in het verleden. Over het algemeen zijn gefreesde objecten tegenwoordig binnen zo’n vijf dagen klaar om geleverd te worden.

Kleine producties zijn mogelijk

Daarnaast is het bij frezen ook mogelijk om kleine tot middelgrote aantallen te produceren tegen een zeer scherpe prijs. Hierbij kun je denken aan een productie van tientallen tot honderden exemplaren. Sterker nog, bij een bestelling van 10 dezelfde producten zal de stukprijs zo’n 70 procent lager uitvallen dan voor losse onderdelen. Dit heeft te maken met de zogenoemde schaalvoordelen die behaald worden. De relatief hoge opstartkosten van het CNC frezen worden dan gespreid over grotere aantallen onderdelen. Additieve en formatieve technologieën hebben deze schaalvoordelen bijvoorbeeld niet. Bij het spuitgieten zijn de opstartkosten zelfs heel erg hoog.

Uitstekende eigenschappen van het materiaal

Bovendien zijn de fysieke eigenschappen van de producten die gefreesd zijn nog altijd uitstekend. Ze zijn eigenlijk identiek aan het bulkmateriaal. Hierdoor is het CNC frezen ook uiterst geschikt voor toepassingen waarbij hoogwaardige prestaties van essentieel belang zijn. De gefreesde onderdelen kunnen dit hoe dan ook aan. Daarnaast kan bij in principe elk materiaal met voldoende hardheid gefreesd worden met behulp van een speciale machine. De keuze is dus reuze qua de materialen die gebruikt kunnen worden voor het freeswerk. Hierdoor heb je veel flexibiliteit bij het kiezen van een materiaal met optimale eigenschappen voor de toepassing.

Prototypes en losse onderdelen zijn mogelijk

Ook is het bij het CNC frezen mogelijk om prototypes en/of losse onderdelen te produceren. Dit komt omdat er geen speciale tooling vereist is voor het frezen, wat wel het geval is bij formatieve technologieën zoals het spuitgieten. Het is dus in principe economisch relatief rendabel om op aanvraag losse op maat gemaakte onderdelen en prototypes te laten produceren door een print service. CNC frezen wordt dan ook gezien als de meest kostenefficiënte oplossing voor losse metalen onderdelen en prototypes die wel op maat gemaakt moeten worden.

Nauwkeurig met kleine toleranties

Het grootste voordeel van frezen is dat nauwkeurige producten kunnen gemaakt worden met kleine toleranties. Onderdelen kunnen dus met een hoge dimensionale nauwkeurigheid geproduceerd worden. Dit komt met name door de laatste stappen voor machine afwerking. Het materiaal kan dan zeer nauwkeurig van het object verwijderd worden. Hierdoor worden erg kleien toleranties gerealiseerd bij het CNC freeswerk. Over het algemeen is de standaard tolerantie bij het frezen van elke dimensie zo’n 0,125 millimeter. Toch zijn ook kleinere toleranties mogelijk, zelfs een tolerantie van circa 0,025 millimeter is mogelijk. 

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!