Wat zijn de voordelen van een VPN voor bedrijven?

  • Zakelijke dienstverlening

VPN’s worden steeds populairder in Nederland, niet alleen onder consumenten maar ook in het bedrijfsleven. Een VPN biedt uitkomst voor diverse problemen waar men in de dagelijkse gang van zaken tegenaan loopt.

Wat zijn de voordelen van een VPN voor bedrijven?

Dit heeft voornamelijk betrekking op de veiligheid, die anno 2020 steeds belangrijker wordt, maar ook op praktische zaken zoals het werken op afstand.

Wat is een VPN? 

Om de voordelen van een VPN toe te kunnen lichten is het verstandig om eerst uit te leggen wat een VPN precies is. Een Virtueel Privé Netwerk is een versleutelde verbinding tussen een device en de VPN-server. Vervolgens wordt de data via de VPN-server naar het internet verzonden. Daardoor is alle data dat tussen je apparaat en de VPN-server loopt versleuteld met een encryptie. Buitenstaanders zien alleen versleutelde data waardoor zij er niets mee kunnen. Bij een reguliere internetverbinding, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van een VPN is de data die je verstuurt wel zichtbaar voor anderen. Net als met telefoonabonnementen zijn er bij VPN’s diverse providers waaruit je kan kiezen. VPNdiensten.nl heeft een overzicht gemaakt van de beste VPN providers, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Verbeter de veiligheid

Het komt geregeld terug in het nieuws: data-lekken. Grote aantallen gevoelige informatie die publiekelijk zichtbaar worden. Soms als gevolg van een menselijke fout zonder kwade bedoelingen, maar regelmatig ook het gevolg van een kwaadwillende hacker. Op het internet is iedereen een potentieel doelwit van hacker. Het is dus zaak om je digitale beveiliging hoog in het vaandel te zetten. Door de versleuteling van een VPN kan de data veilig over het internet worden verzonden. Een fijn gevoel wanneer je bedrijfsgevoelige informatie of financiële gegevens verstuurd.
Zeker bij het werken op afstand wordt er niet altijd gelet op de veiligheid van de internetverbinding. Tijdens het reizen wordt er al snel ingelogd op een publiek netwerk, daardoor wordt het voor anderen erg makkelijk gemaakt om mee te kijken met de verbinding. Het volgen van gebruikers op een publiek netwerk is namelijk erg eenvoudig. Door een VPN te gebruiken is je data nutteloos voor anderen.

Inloggen op het bedrijfsnetwerk

Niet alleen het verbeteren van de veiligheid is een voordeel van een VPN. Bij veel bedrijven is het bedrijfsnetwerk beveiligd tegen mensen van buitenaf. Een prima oplossing, maar voor thuiswerkers of collega’s die veel reizen geen handige oplossing. Via een VPN kun je heel eenvoudig inloggen op het bedrijfsnetwerk, ook als je niet op kantoor bent. Daardoor kunnen zij gebruik maken van de services die op het bedrijfsnetwerk draaien, zoals het CRM-systeem en de agenda.

Geografische blokkades en censuur omzeilen

Het laatste voordeel van een VPN is het omzeilen van geografische blokkades en censuur. Door een VPN te gebruiken verandert je IP naar dat van de VPN-server. Wanneer je een server in Amerika selecteert, zal je dus een Amerikaans IP-adres krijgen. In sommige landen zijn services zoals Gmail en Twitter niet toegankelijk. Door met een VPN-server in een ander land verbinding te maken kunnen deze blokkades eenvoudig omzeild worden.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!