Waterkwaliteit in gesloten verwarmingsinstallaties niet altijd in evenwicht

  • Industrie

Nadat een gebouwinstallatie in bedrijf gesteld is, wordt meestal geen moment meer nagedacht over de kwaliteit van het water dat door de installaties circuleert. Toch kan dit regelmatig nodig zijn.

Waterkwaliteit in gesloten verwarmingsinstallaties niet altijd in evenwicht

Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat het water in de installaties geleidelijk “dood water” wordt en dat dit een stabiele en goede samenstelling heeft om jarenlang in het systeem rondgepompt te worden. Maar is het wel zo vanzelfsprekend dat de waterkwaliteit zichzelf op een juist evenwicht instelt? En wat kunnen de gevolgen zijn als het water op sommige parameters toch afwijkt van de gewenste kwaliteit?

Welke kwaliteit stroomt er door uw installatie?

Onze ervaring leert dat veel beheerders en eigenaren niet weten wat de kwaliteit van het water is dat door de installaties stroomt. Zelfs op het moment dat onderdelen defect blijken te zijn, wordt meestal alleen het defecte onderdeel vervangen. Ook wanneer de werking of het rendement van een klimaatinstallatie niet meer zo goed is als voorheen, wordt vaak de oorzaak gezocht bij technische componenten. Deze dienen immers een verwachte levensduur waar te maken.

Heeft u een beeld van de waterkwaliteit in uw installatie?

Wanneer u regelmatig water dient toe te voegen aan de installatie, is dit een teken dat er (kleine) lekkages zijn. Suppletie van vers leidingwater aan het gesloten systeem zorgt voor verse zuurstof en mineralen, die het evenwicht in de waterkwaliteit zullen beïnvloeden. Maar zuurstof is niet de enige bedreiging voor de metalen onderdelen in een klimaatinstallatie. Diverse corrosievormen zijn mogelijke bedreigingen voor metalen installatiedelen. Deze kunnen leiden tot flinke schades aan installaties, maar de gevolgschade die ontstaat op het moment dat een watervoerend onderdeel het begeeft zal vaak nog veel groter zijn.

Als corrosieproducten meegevoerd worden in de waterstroom kunnen deze leiden tot schade aan bewegende componenten. Op plaatsen met bijvoorbeeld lage stroomsnelheden kunnen corrosieproducten neerslaan. De isolerende laag die daarbij gevormd wordt, kan leiden tot rendementsverlies of verstopping van het systeemdeel. Een eenvoudige controle is door u zelf te doen door een kleine hoeveelheid water af te tappen. De meeste installaties hebben aftappunten op radiatoren, nabij de cv-ketel of op een verdeler. Wanneer blijkt dat het water niet kleurloos, helder, vrij van neerslag en/of geurloos is, zijn dit aanwijzingen dat de waterkwaliteit onvoldoende is.

Indien u twijfels hebt naar aanleiding van uw eigen watermonster, kijkt Hydroscope graag met u mee. Desgewenst kan Hydroscope u adviseren over nadere analyse.

Hydroscope kan u het volgende aanbieden om de conditie van het betreffende water te controleren:

  • Ter plekke: algemene visuele scan op de installatie in combinatie met controle van kleur, reuk, sedimentvorming , opgelost zuurstof en pH meting van het cv-water.
  • Monsterneming: analyse van parameters koper, aluminium, geleidbaarheid, ijzer, troebelheid, kleurmeting, opgelost zuurstof, bezinksel volume, hardheid, calcium, magnesium en chloride. Eventueel aangevuld met M-getal, P-getal.

Wij maken hiervan een onafhankelijk rapport met een neutraal advies. Wilt u verdere informatie, mail dan naar info@hydroscope.nl.

Meer informatie over BRABANT WATER GROEP:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!