Wetgeving en valbeveiliging

  • Bouw

Als werkgever of opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de medewerkers die op hoogte voor jou aan het werk zijn. Veilig werken is verplicht. Maar de werkgevers en de opdrachtgevers worden erop aangesproken mocht er toch nog een vervelend ongeluk gebeuren.

Wetgeving en valbeveiliging

Er bestaat wel wetgeving hierover maar die is ruim. Een deugdelijke valbeveiliging is verplicht vanaf een hoogte van 2,5 meter. In het Arbeidsomstandighedenbesluit 3.16 Valgevaar staat vermeld: er is in elk geval sprake van valgevaar bij aanwezigheid van risicoverhogende omstandigheden, openingen in vloeren, of als het gevaar bestaat om 2,5 meter of meer te vallen. De dakveiligheid specialist weet hier alles van.

Safety at work

De hoogte van de borstwering is gesteld op 1 meter bij gebouwen vanaf 2,5 meter en op 1,20 meter bij gebouwen van 13 meter en hoger. Een height safety system zoals een collectieve dakrandbeveiliging zorgt voor zekerheid en vertrouwen. Bijkomend voordeel is dat iedereen in dat geval het dak op mag. Een andere mogelijkheid is werken met een veilige zone. Dit is een duidelijk aangegeven ruimte met een afstand van minimaal 4 meter van de dakrand of van lichtstraten. Maar pas height safety systems altijd toe. De wetgeving is er wel, maar laten we vooral ons gezond verstand gebruiken en zorgen dat er absoluut geen ongelukken kunnen gebeuren.

Individueel

Maar er bestaan natuurlijk ook werkplekken waar een borstwering aanbrengen niet tot de mogelijkheden behoort. Dan moeten we denken richting persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Het hoge draagcomfort van de PBM’s van eyecatcher safety zorgt ervoor dat de medewerkers de PBM’s steeds en overal dragen. Ook het gemakkelijk aan- en uitdoen van deze persoonlijke beschermingsmiddelen van eyecatcher stimuleert het dragen ervan. Veiligheid gegarandeerd. Individuele veiligheid met kabelsystemen en ankerpunten, persoonlijke beschermingsmiddelen en vallijnen, allemaal fantastische producten om veilig te kunnen werken op grote hoogte. Ook waar geen dakrandbeveiliging is. Voor de persoonlijke bescherming is er ook de harnasgordel, conform de EN-358 en de EN-361 normering. Een harnasgordel wordt aangetrokken als PBM. Hieraan wordt een veiligheidslijn bevestigd die met een verbindingsmiddel aan een kabelsysteem wordt vastgemaakt. Ook zijn tegenwoordig gelukkig vallijnen en positioneringlijnen conform de EN-355 en EN-353-2 normering verkrijgbaar. Kijk bij eyecatcher valbeveiliging, de specialist in dakveiligheid.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!