Zakelijk vervoer als aftrekpost

  • Financieel & Juridisch

Als ondernemer kun je voordelig zakelijk rijden. Iedere kilometer die je voor jouw bedrijf in de auto rijdt is zakelijk. Dit kan zowel in je privé-auto, door zakelijk te leasen of met een bedrijfsauto. Welke vorm is fiscaal gezien het meest aantrekkelijk?

Zakelijk vervoer als aftrekpost

Dat hangt van diverse factoren af, zoals de bijtelling.

Zakelijk rijden in privéauto

Vaak kiezen startende ondernemers er in eerste instantie voor om in de auto die ze al hebben te blijven rijden. Dit kan een verstandige keuze zijn, want je mag namelijk € 0,19 per zakelijke kilometer van de winst aftrekken voor alle zakelijke ritten die je met een privéauto maakt. Ook als je een auto huurt, geldt deze regel. De auto is echter wel een privé-aankoop en je kunt de btw van de aanschafprijs dan ook niet aftrekken. Wel is het toegestaan om de btw op onderhoud en gebruik naar rato af te trekken. Indien je hiervoor kiest, ga je uit van de verhouding tussen zakelijk en privé op jaarbasis verreden kilometers. Om deze scheiding te kunnen maken dien je een kilometerregistratie bij te houden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je huidige auto over te schrijven naar je onderneming, zodat de waarde op de balans verschijnt. Als je meer dan 500 privékilometers rijdt moet je bijtelling gaan betalen. Let ook op de autoverzekering. Bij veel verzekeraars geldt een limiet voor het aantal kilometers dat je zakelijk mag rijden wanneer je de auto privé verzekert. Die grens ligt doorgaans rond de 25.000 kilometer per jaar.

Zakelijk leasen

Een leaseauto komt niet op je balans te staan. Deze hoort namelijk niet tot het vermogen van de onderneming. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en is dus verantwoordelijk voor het beheer en de risico’s. Wel betaal je maandelijks btw en ben je verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik. Alle gemaakte kosten voor de auto mag je aftrekken van je omzet. Hieronder valt in het geval van zakelijk leasen de leaseprijs van de auto. Ook kun je de btw aftrekken van de te betalen omzetbelasting. Hou een kilometerregistratie bij als je de leaseauto privé gebruikt. Het privégebruik moet je verrekenen met de autokosten door middel van bijtelling.

Koop een bedrijfsauto

Als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, ziet de Belastingdienst jouw auto automatisch als zakelijke auto en kun je niet kiezen of je deze privé of zakelijk wilt rijden. Je kunt er ook voor kiezen om een bedrijfsauto te kopen, waarvoor je wederom een kilometerregistratie bij moet houden. Deze bedrijfsauto komt voor het aankoopbedrag op de balans te staan en vormt dus een deel van het ondernemingsvermogen. Alle kosten voor de auto, ook de aanschafprijs, kun je van de winst aftrekken. De btw over de aanschafprijs kun je daarnaast als voorbelasting aftrekken van de omzetbelasting. In beide gevallen moet je rekening houden met eventueel privégebruik. Je trekt de btw en kosten eerst volledig af en betaalt het privégedeelte later terug. Een zakelijke autoverzekering is verplicht voor een bedrijfsauto. Ook interessant om te weten is dat elektrisch rijden zowel zakelijk als privé steeds populairder wordt. Om deze reden moeten bedrijven met een eigen bedrijfspand vanaf 2020 voorzien zijn van een laadstation.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!