Zo bepaal je de erfgrens van je bedrijfspand

  • Zakelijke dienstverlening

Als ik u als ondernemer de vraag stel: “waar is de erfgrens van je bedrijfspand?”, weet u hier dan het antwoord op te geven? Het is geen probleem als je het antwoord niet weet, want de meeste ondernemers weten dit niet.

Zo bepaal je de erfgrens van je bedrijfspand

Nadat de aankoop is voltooid wordt er vaak niet naar omgekeken en een grensreconstructie lijkt vaak niet nodig, omdat u de kadastrale kaart van uw perceel heeft. Toch kan dit voor een hoop problemen zorgen…

Het belang van een erfmeting

Het is verstandig om een erfmeting uit te laten voeren, want dit loopt toch vaak anders uit dan gedacht. Dit komt omdat er door de jaren heen veranderingen plaatsvinden die invloed hebben op de erfgrenzen. Ondanks dat dit onschuldig lijkt kan het toch aardig wat problemen met zich meebrengen. Om deze problemen te voorkomen gebruik je bijvoorbeeld kadastralekaart.nl om de erfgrenzen te bepalen.

Erfgrens en perceelsgrens

Het verschil tussen een erfgrens en een perceelgrens is dat een erfgrens kan bestaan uit meerdere percelen. Ben je in bezit van één perceel, dan is de erfgrens en perceelsgrens identiek. Als je meerdere percelen hebt is de erfgrens de omvang van de percelen.

Oorzaken van grensverandering

Er zijn een hoop potentiële oorzaken van een verandering in de erfgrens. Voordat een erfgrens vastgesteld wordt, moet dit worden overlegd met de eigenaar. Als dit niet gebeurt is de kans groot dat er een schatting gemaakt gaat worden van waar de erfgrens is.

Het is goed om je alvast te verdiepen in de regels omtrent een erfscheiding. Hieronder lees je enkele belangrijke regels:

  • Een schutting, muur of hek naast en achter een pand mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het pand is de maximale hoogte 1 meter.
  • Voor een heg geldt geen maximale hoogte. Bomen en heggen op uw eigen grond mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
  • Bij een gemeenschappelijke erfafscheiding mag je jouw ruimte vrij indelen. Zo mag je bijvoorbeeld de ruimte schilderen en de plantenbakken vastmaken. Het is van belang dat je geen schade maakt.

Problemen van een grensverandering

Vaak heb je niet direct last van een verkeerd geplaatste erfgrens, maar het probleem ontstaat pas als de grenzen aantoonbaar verjaard zijn. Als de grensovertreder beroep doet op het feit dat de grenzen verjaard zijn kunnen de originele grenzen komen te vervallen. Hierdoor kan je een gedeelte van je erf missen. Dit is simpelweg te voorkomen door het kadaster te raadplegen.

Wil je de perceelgrens exact uitmeten? In dat geval is het slim om een grensreconstructie aan te vragen. Een grensreconstructie moet worden uitgevoerd door professionele landmeters die met gecertificeerde apparatuur werken. Dit is de enige manier om de grenzen exact aan te tonen. Een meting duurt 5 tot 8 uur.

Kortom, het vaststellen van je erfgrens is een kleine moeite en voorkomt een hoop leed. Het investeren in een kadastrale kaart voorkomt in de toekomst een hoop gevolgschade!

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!