Curio

Logo Curio

Trivium 76
4873 LP Etten-Leur
Postbus 699
4870 AR Etten-Leur

Tel. (076) 504 80 00
Fax: (076) 504 80 10

E-mail: infopunt@rocwb.nl
Website: https://www.rocwb.nl/curio/

Met 22.000 studenten en leerlingen is ROC West-Brabant hét opleidingscentrum voor beroepsonderwijs van deze regio. Het ROC verzorgt vmbo- en mbo-onderwijs en educatie op meer dan 40 locaties in West-Brabant.

Sterke regionale opleider

Het huidige ROC West-Brabant is ontstaan in 2005. Het ROC is een sterke regionale opleider voor jongeren en volwassenen. Inmiddels telt het ROC maar liefst 22.000 studenten en leerlingen, werken er ruim 2.500 mensen en heeft de opleider meer dan 40 locaties waar onderwijs en educatie wordt verzorgd. ROC West-Brabant is sterk in vmbo- en mbo-opleidingen. Met vestigingen in o.a. Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur en Roosendaal is ROC West-Brabant één van de grotere ROC’s van Nederland en een belangrijke speler in de economie van de regio.

Ontwikkeling door samenwerking

ROC West-Brabant staat niet alleen bekend als een onderwijspartner, maar ook als ontwikkelingspartner. Het stimuleert en faciliteert persoonlijke groei en vakmanschap van zowel leerlingen en studenten als medewerkers. Studenten worden klaargestoomd voor de praktijk of om verder te studeren aan het hbo. Het ROC heeft hiervoor duurzame samenwerkingsverbanden met de drie ‘O’s’: overheid, ondernemers en onderwijs. Zo wil de Rijksoverheid dat het beroepsonderwijs nog beter aansluit op de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven en daarom zijn er Centra voor Innovatief Vakmanschap (CiV) opgericht.

Biobased Economy

De Biobased Economy biedt volop kansen voor groei van werkgelegenheid en mogelijkheden om bestaand én nieuw personeel te boeien en te binden. Kansen voor innovatieve ontwikkeling en inrichting van aantrekkelijk onderwijs en scholing ontstaan mede vanwege de noodzakelijke verbinding van groen onderwijs en techniekonderwijs. Het CiV ontwikkelt en biedt antwoorden op de opleidings- en onderzoeksvragen van het betrokken bedrijfsleven.

Namens het ROC West-Brabant gaan het Prinsentuin College (groen onderwijs), het Radius College (techniek) en het Markiezaat College (techniek) hier mee aan de slag voor het mbo. Het Markiezaat College, afdeling Procestechniek, speelt binnen het CiV Biobased een belangrijke rol door de omvang van hun reeds bestaande aanbod operatoropleidingen. Avans Hogeschool is al betrokken bij de hbo-variant, het Centre of Expertise voor Biobased Economy. Daarnaast zijn er vanuit het bedrijfsleven een aantal kernpartners, te weten: Sabic Innovative Plastics, Nuplex Resins B.V. en Suiker Unie.

Voorbereiding op praktijk en verdere studie

De wisselwerking tussen ROC en arbeidsmarkt heeft al meerdere malen tot vruchtbare samenwerking geleid. Zo is er het Maintenance Education Consortium (MEC) en het Platform Techniek. Maar ook tijdens stages en op school krijgen studenten de mogelijkheid om aan praktijksituaties te werken. De samenwerkingsovereenkomsten met het vmbo en hbo dienen voor een betere aansluiting en doorstroming tussen de verschillende onderwijsniveaus. Zo’n 30 % van de mbo’ers studeert door aan het hbo.

Heeft u vragen over samenwerkingsmogelijkheden, onderzoeksmogelijkheden, stages en/of afstudeermogelijkheden dan kunt u terecht bij een van de onderstaande ROC's. ROC West-Brabant bestaat uit 8 MBO colleges. Iedere college is gericht op zijn eigen expertise. Zie hieronder een overzicht:

ROC West-Brabant, Cingel College (Brood & Banket, Facilitair, Horeca, Toerisme.)
ROC West-Brabant, Florijn College (Zakelijke Dienstverlening en Handel)
ROC West-Brabant, Kellebeek College (Welzijn)
ROC West-Brabant, Markiezaat College (Techniek)
ROC West-Brabant, Prinsentuin College (Groen)
ROC West-Brabant, Radius College (Infratechniek)
ROC West-Brabant, Vitalis College (Welzijn)
ROC West-Brabant, Zoomvliet College (Economie/ICT, Commercieel, Media & Events, Johan Cruyff College)