Recreatie & Toerisme

Recreatie & Toerisme

Toerisme is een groeimarkt en vormt bij de provincie een speerpunt van beleid. Het aantal overnachtingen en toeristische bestedingen (in Overijssel) kunnen in de komende periode omhoog. Recreatie en toerisme kan zo een sterke pijler onder de Overijsselse economie zijn. Deze groei kan worden bereikt door kwaliteitsverbetering van het aanbod en stimuleren van het innovatieve vermogen van de ondernemer en door verbeteringen en vernieuwingen in de toeristische infrastructuur, zoals nieuwe wandel- en fietsroutestructuren.

Voor toeristen en recreanten zijn er in de regio IJssel-Vecht legio mogelijkheden. De regio herbergt veel stadjes en steden met een rijke cultuurhistorie. Zo zijn er veel Hanzesteden met een typisch daarop toegesneden toeristisch aanbod. De bossen van de Veluwe en Salland liggen op steenworp afstand. Het is een topgebied voor waterrecreatie op en langs de IJssel en de Vecht, de randmeren van het IJsselmeer en de wieden in de kop van Overijssel met Giethoorn als het Venetië van het Noorden.

Binnen een half uur reisafstand liggen 5 van de 9 grote attractieparken van Nederland: Ponypark Slagharen in de regio zelf, het Noorder Dierenpark in Emmen, het Avonturenpark in Hellendoorn, het Dolfinarium Harderwijk en Walibi World in Flevoland. In Noordwest Overijssel ligt het nationale park de Weerribben, dat zelfs een internationaal beschermde status heeft. In het zuiden nationaal park de Veluwe. Grote delen van de regio bestaan uit waarde volle, beschermde landschappen.

Van de recreatieve activiteiten buiten zijn wandelen en fietsen voor plezier het meest geliefd, respectievelijk 59% en 58% van de Overijsselse recreanten doet dat graag. Vooral fietsen voor plezier is in Overijssel populairder dan gemiddeld genomen in Nederland (58% in Overijssel tegenover 50% in Nederland). Recreëren aan het water (zee, meer, rivier, plas e.d.) is populair, maar minder populair dan gemiddeld in Nederland (40% in Overijssel tegenover 46% in Nederland). 36% van de recreanten recreëert graag in park of in het bos of maakt toertochtjes met de auto.

Verwijsbord fietsroutenetwerk naar ondernemers

Het ‘Fietsroutenetwerk Overijssel' in de Overijsselse Regio's, wordt goed gewaardeerd door de gebruikers ervan, gemiddeld met een 7,9. Er zijn echter nog kansen om Overijssel nog aantrekkelijker te maken voor recreatieve fietsers.

Deze kansen en verbeterpunten zijn door Provincie Overijssel, Regio Twente, Regionaal Team Recreatie & Toerisme (voorheen Regio IJssel-Vecht), Recreatiegemeenschap Salland en GOBT bij elkaar gebracht in het Masterplan Fietsroutenetwerk Overijssel.

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel